Mainos

Hoitajaopiskelija varasti potilaan lääkkeet ja hoiti lääketokkurassa

Poliisi tutkii tapausta, jossa pääkaupunkiseudulla toiminut sairaanhoitajaopiskelija varasti potilaansa lääkkeet, pisti ne itseensä ja hoiti potilaita lääketokkurassa. Lisäksi hänen on epäilty pistäneen lääkettä myös potilaisiin.

Tapaus sattui kesäkuussa, kun hoitajaopiskelija teki töitä sijaisena ja oli vanhemman kollegan kanssa kotikäynnillä.

Kokeneempi hoitaja huomasi hoitajan tokkuraisen tilan ja kehotti tätä poistumaan työpaikalta. Opiskelija kieltäytyi poistumasta, jolloin paikalle kutsuttiin poliisi.

Hoitaja on kiistänyt kuulusteluissa syyllistyneensä rikokseen. Potilaiden verestä ei laboratoriotutkimuksissa löytynyt ylimääräisiä lääkeaineita.

Lääkkeiden varastamista ole pystytty osoittamaan. Etenkin kotihoidossa potilaiden lääkkeet ovat huonosti varastoituja, jolloin hävikkiä ei välttämättä voida osoittaa.

Opiskelijahoitajien valvonta ontuu

Hoitoalaa valvovasta Valvirasta myönnetään, että opiskelijahoitajien valvonta on haasteellista.

- Totta kai Valviralla on toimivalta tutkia niitä asioita, jotka ovat tapahtuneet silloin, kun hoitajaopiskelija on ollut asetuksen mukaan sairaanhoitajan sijaisena. Mutta Valviralla ei ole sinänsä toimivaltaa tutkia opiskelijoiden pätevyyttä olla opiskelijoina siinä oppilaitoksessa, jossa he opiskelevat, sanoo Valviran ylilääkäri Markus Henriksson.

Valvira ylläpitää rekisteriä lääkäriopiskelijoista, joilla on oikeus tehdä alan töitä väliaikaisesti. Hoitajista vastaavaa rekisteriä ei kuitenkaan ole.

Henriksson myöntää, että hoitajaopiskelijat voivat halutessaan kiertää työnantajalta toiselle ilman, että tieto hoitajan lääkevarkauksista tai muista rikoksista välittyisi uudelle työnantajalle. Sijaispulan vuoksi työnhakija joudutaan palkkaamaan usein vajavaisin tiedoin.

Henrikssonin mukaan hoitajien ja lääkärien valvonta on yleisesti ottaen parantunut viime vuosina kohujen myötä. Etenkin työnantajien herkkyys ilmoittaa työntekijöidensä väärinkäytöksistä on kasvanut.

MTV:n uutiset selvitti, miten hoitajien ja lääkäreiden valvonta on viime vuosien kohujen jälkeen muuttunut. Juttu aiheesta MTV:n 45 minuuttia -ohjelmassa tänään klo 20.

Katso Päivi Taljan juttu

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.