Hoitaja piti raskaana olevaa transmiestä ylipainoisena ja tapausta kiireettömänä – vauva kuoli

32-vuotias transmies menetti vauvan, koska hoitaja piti hänen tilaansa "kiireettömänä". 

Transsukupuolinen potilas menetti lapsensa ensiavussa sattuneen virhearvion takia. Traagisesta tapauksesta julkaistiin tapausraportti New England Journal of Medicine -julkaisussa.

32-vuotias transmies saapui ensiapuun ja kertoi avoimesti olevansa transsukupuolinen. Transmies on mies, joka on syntymässä määritelty naiseksi.

Ensiapuun saapunut transmies oli aiemmin käyttänyt myös hormonihoitoa, mutta joutui lopettamaan sen, kun vakuutus ei enää korvannut hoidon hintaa.

Hoitajalle mies valitti kovaa vatsakipua. Hän kertoi aiemmin tehneensä positiivisen raskaustestin. Transmies kertoi myös, että oli "laskenut alleen", mikä voisi olla merkki synnytyksen alkamisesta ja niin sanotusta "lapsivesien menosta".

Hoitaja piti ongelmaa kiireettömänä

Hoitaja ei pitänyt tapausta hätätilanteena. Hän havaitsi miehen olevan ylipainoinen, ja että tämä oli lakannut ottamasta hänelle määrättyä verenpainelääkettä, koska sitäkään vakuutus ei enää korvannut.

Hoitaja tilasi raskaustestin, mutta piti miehen tilaa stabiilina ja ongelmaa kiireettömänä. Todellisuudessa miehen synnytys oli käynnistynyt.

Lääkärit päätyivät hätäsektioon

Lääkäri arvioi transmiehen tilan vasta tunteja myöhemmin. Raskaustesti oli positiivinen, mutta ultraäänitutkimuksessa sikiön sydänäänet eivät olleet tavanomaiset. Osa napanuoraa oli luiskahtanut synnytyskanavaan.

Lääkärit päätyivät hätäsektioon, mutta leikkauspöydällä sikiön sydänääniä ei enää kuulunut. Vauva oli kuollut.

"Esimerkki siitä, mitä transihmisille tapahtuu"

Raportin kirjoittajien mukaan samanlaisista oireista kärsivä nainen "olisi lähestulkoon varmasti otettu sisään ja arvioitu kiireellisemmin raskauteen liittyvien ongelmien osalta".

– Tämän (tarinan) pointti ei ole se, mitä tälle kyseiselle henkilölle tapahtui; tämä on esimerkki siitä, mitä transihmisille tapahtuu, kun he ovat vuorovaikutuksessa terveydenhuoltomme kanssa, raportin kirjoittaja Daphna Stroumsa kommentoi.

Stroumsan mukaan mies määriteltiin oikein – siis mieheksi – mutta luokittelu samalla esti ammattilaisia löytämästä hänen ongelmansa aitoa syytä.

"Lääketieteellisen koulutuksen pitäisi sisältää transpotilaiden hoito"

Hormonihoitojen asiantuntija Tamara Wexler pitää tapausta "hyvin järkyttävänä".

– Lääketieteellisen koulutuksen pitäisi sisältää altistusta transpotilaille. Monilla lääkäreillä, jotka työskentelevät tällä hetkellä, ei ollut tätä koulutuksessaan.

Raportissa ei kerrottu, missä tapaus oli sattunut, eikä potilaan tunnistetietoja annettu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja