Perheenlisäyksestä aina haaveillut transmies synnytti pojan: "En ole varma, onko hän minun"

Evan syntyi naisena. Hän on elänyt miehenä 16 vuotta, mutta ei ikinä lakannut haaveilemasta perheenlisäyksestä.

Yhdysvaltalainen Evan, 35, synnytti viime keväänä ensimmäisen lapsensa, kirjoittaa Time-lehti. Lääkäri kertoi hänelle ilouutiset puhelimitse, eikä mies meinannut uskoa tätä todeksi.

Evan tiesi, että hänen pitäisi olla uutisista innoissaan, mutta sen sijaan hän tunsi pelkoa. Hän oli halunnut tätä pitkään, mutta edellinen raskaus oli päättynyt keskenmenoon neljä kuukautta aiemmin.

Evan hedelmöitettiin luovutetulla spermalla, sillä hänen kumppaninsa on nainen. Ensimmäistä kertaa hän oli yrittänyt tulla raskaaksi viisi vuotta sitten, mutta tuloksetta. Hän piti taukoa, ennen kuin yritti uudestaan kolme vuotta sitten.

Poika syntyi laskettuna päivänä.

– En ole varma, onko hän minun. En ole ikinä elämässäni tehnyt mitään ajallaan, Evan vitsaili viestin muodossa sairaalasta siskolleen.

Evan aikoo imettää vauvaa jonkin aikaa ja tämän jälkeen siirtyy testosteronihoitoihin jälleen. Hoidot kun oli lopetettava raskauden ajaksi.

– Ulkopuolisille perhe näyttää samalta kuin mikä tahansa perhe – ryhmä lapsia ja aikuisia, jotka kasvattavat toinen toistaan. Yöllä veljeni katselee, kuinka hänen poikansa unissaan nostaa pienen nyrkkinsä hänen päänsä päälle. Hän tietää, mitä kaikki vanhemmat tietävät: tämä vauva on ihme, miehen sisko kirjoittaa.

Elämänmuutos

Evanin sisko Jessi kertoo, että sai kuulla veljensä muutoksesta mieheksi omissa valmistujaisjuhlissaan. Silloin Evan pyysi siskoaan kutsumaan häntä uudella nimellä ja aloitti myös hormonihoidon.

– Seuraavina kuukausina näin, miten hänen vartalonsa muuttui. Hän alkoi sitoa rintansa paksulla siteellä. Hänen hiuksensa alkoivat ohentua. Hänen lantionsa hävisi ja rintalihakset ilmestyivät, sisko kertoi lehdelle.

– Parhaiten muistan hänen kätensä. Meillä oli molemmilla yhtä pienet kädet ja paksut sormet. Näin, miten paksut karvat kasvoivat hänen rystysiinsä. Olin surullinen, koska piirre kerrallaan olin menettämässä kaksoisolentoni.

Transmiesten vanhemmuus

Maailmanlaajuisesti transihmisten synnytyksiä on tutkittu hyvin vähän. Kalifornian ja Harvardin yliopiston tutkijat kirjoittivat viime vuonna julkaistussa artikkelissaan, että transmiehen raskaaksi tuleminen ei juurikaan eroa naisen raskaaksi tulemisesta.

Useimmissa tapauksissa transmiehet lopettavat testosteronin ottamisen ja heidän ovulaationsa alkaa jälleen. Varmaa tietoa siitä, miten testosteroni vaikuttaa munasarjoihin, ei kuitenkaan ole. Jos heidän kumppaninsa on biologisesti mies, pariskunta voi yrittää lasta ilman hedelmöityshoitoja.

Suomen translain mukaan juridista sukupuoltaan vahvistavan henkilön täytyy olla lisääntymiskyvytön, mutta lakiin kaavaillaan muutosta. Transihmiset ovat saaneet biologisia tai adoptiolapsia myös Suomessa ennen sukupuolenkorjausprosessiin lähtemistä.

Timesin englanninkielisen jutun kokonaisuudessaan voi lukea täältä.

Video: Sukupuolineutraalit vessat yleistymässä.

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja