Mainos

Hoitaja ei käynyt, vanhus löytyi kuolleena – Ministeri Saarikko: Kotihoidon ongelmat ei vain yhden kunnan asia

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) pitää äärimmäisen valitettavana tapausta, jossa espoolaisvanhuksen epäillään kuolleen kotihoidossa tapahtuneen laiminlyönnin vuoksi. Saarikko sanoo tietävänsä, että ongelmia on myös muissa kunnissa.

–  Olisi tietysti vähän liian sinisilmäistä ja helppoa päästä tässä asiassa eteenpäin niin, että kuvitellaan tämän ongelman olevan vain yhden kunnan ongelma, Saarikko arvioi STT:lle.

Hänen mukaansa yhdessä sovittu laitoshoidon purkaminen vähitellen vahvempaan kotona tapahtuvaan hoitoon ei ole kaikilta osin edennyt niin kuin olisi pitänyt.

–  Laitoshoidosta vähentynyt henkilöstötarve ei näy välttämättä tarpeenmukaisina satsauksina kotihoitoon.

Saarikko muistuttaa, että Espoon tapauksen perusteella ei voi kuitenkaan maalata mustaksi kuvaa koko Suomen vanhustenhoidosta.

Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina espoolaisvanhuksen tapauksesta. Vanhus ei ollut avannut ovea kotihoitajan tullessa paikalle. Hoitajalla ei ollut mukana asunnon avainta, ja hän jätti käynnin väliin. Vanhus löytyi seuraavana päivänä asunnostaan kuolleena.

Espoo aikoo ottaa kotihoidon käynnit erityistarkkailuun ja seurata käyntien toteutumista päivittäin. Kaupunki lupaa myös tarkastaa, että kotihoidon toimintaohjeita noudatetaan tilanteissa, joissa asiakas ei avaa ovea kotihoitajalle.

Kaupunki lupaa selvittää tarkasti, mistä tapauksessa on kyse ja liittyykö siihen kotihoidon laiminlyöntiä. Kaupunki tarkastaa muutoinkin, että kotihoidon käyntejä ei jää tekemättä.

Lääkevirheiden vähentämiseksi kaupunki on ottanut käyttöön koneellisen lääkejakelun, jonka kerrotaan lisäävän potilasturvallisuutta ja vähentävän inhimillisten virheiden mahdollisuutta.

Espoossa 600 asiakasturvallisuuteen liittyvää ilmoitusta

Espoon kotihoidolla on noin 4  000 asiakasta. Kotikäyntejä tehdään päivittäin keskimäärin 1  800.

Kaupungin mukaan kotihoidon henkilöstö teki viime vuonna 600 asiakasturvallisuuteen liittyvää ilmoitusta, joista 60 oli sellaisia, joissa asiakkaalle koitui kohtalaista tai vakavaa haittaa. Vakava haitta oli esimerkiksi sairauden paheneminen. Kotihoidon laiminlyönnin vuoksi tapahtuneita kuolemantapauksia ei kaupungilla ole viime vuodelta tiedossa.

Kaupungin viimevuotisen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan 75 prosenttia asiakkaista antaa kotihoidolle arvosanan 8–10.

Kolmen kuukauden välein tehtävän työhyvinvointikyselyn mukaan puolestaan 66 prosenttia kotihoidon henkilöstöstä on sitä mieltä, että työ sujuu hyvin tai erittäin hyvin. Viiden prosentin mielestä työn tekeminen sujuu huonosti. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.