Mainos

Ministeriltä avoin lausunto vanhusten kotihoidosta: “Tilanne ei ole missään päin Suomea riittävän hyvä”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko myöntää, että kotihoidossa on paljon parannettavaa.

Vanhusten kotihoidon puutteet ovat jälleen nousseet keskusteluun sen jälkeen, kun helsinkiläinen kotihoidon iäkäs asiakas löytyi asunnostaan kuolleena. Hän oli ilmeisesti menehtynyt viikkoja aiemmin.

Torstaina eduskunnan kyselytunnilla oppositio tivasi hallitukselta keinoja kotihoidon parantamiseksi. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) myönsi avoimesti, ettei nykyiseen tilanteeseen voi olla kaikilta osin tyytyväinen.

– Suomessa on paljon hyvää, jonkin verran huonoa, mutta pääsääntöisesti varmasti keskinkertaista tai sitä parempaa hoitoa. Valitettavaa on se, että onnistumiset ja arvokas työ kotihoidon työntekijöiltä harvoin päätyvät lööppeihin, epäonnistumiset useammin, Saarikko sanoi.

Saarikko muistutti, että alueelliset erot ovat suuria, ja parannettavaa on joka puolella maata.

– Tilanne ei ole missään päin Suomea tällä hetkellä riittävän hyvä, Saarikko tiivisti.

SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen tivasi Saarikolta, miten tilannetta voitaisiin parantaa.

– Hoivatyön ammattilaisilla pitää olla aito mahdollisuus suoriutua päivittäisestä työstään ilman huolta siitä, ketä en tänään ehdi auttamaan ja hoitamaan, Mäkisalo-Ropponen sanoi.

Hän epäili, että hallitus on nostanut kädet pystyyn ongelman edessä. Kotihoidon parantaminen kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin.

– Tuo työ tapahtuu käytännön kentällä, ja asiantuntijoiden arvioiden mukaan paras onnistuminen siinä on ollut palveluohjauksen eli ensimmäisen yhteydenoton parantaminen, Saarikko sanoi.

Saarikko vieritti vastuuta kunnille, joista osa ei ministerin mukaan ole panostanut kotihoitoon niin paljon kuin olisi pitänyt.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah toi esille kansalaisaloitteen, jossa ehdotetaan vanhusasiavaltuutetun viran perustamista. Ministeri Saarikko suhtautuu ehdotukseen varauksella.

– Voisin kannattaa ja tukea tuota aloitetta, jos voisin olla varma, että se ratkaisisi tämän aika monisyisen ongelman, Saarikko sanoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.