Mainos

Kotihoitaja jätti käynnin väliin, vanhus löytyi kuolleena: Espoo havahtui ja ottaa kotihoidon käynnit erityistarkkailuun

Espoo ottaa kotihoidon käynnit erityistarkkailuun ja seuraa käyntien toteutumista päivittäin, kaupunki tiedottaa. Kaupunki lupaa myös tarkistaa, että kotihoidon toimintaohjeita noudatetaan tilanteissa, joissa asiakas ei avaa ovea kotihoitajalle.

Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina espoolaisvanhuksesta, jonka epäillään kuolleen kotihoidossa tapahtuneen laiminlyönnin vuoksi. Vanhus ei ollut avannut ovea kotihoitajan tullessa paikalle. Hoitajalla ei ollut mukana asunnon avainta, ja hän jätti käynnin väliin. Vanhus löytyi seuraavana päivänä asunnostaan kuolleena.

Kaupunki lupaa selvittää tarkasti, mistä tapauksessa on kyse ja liittyykö siihen kotihoidon laiminlyöntiä. Kaupunki tarkastaa muutoinkin, että kotihoidon käyntejä ei jää tekemättä.

Lääkevirheiden vähentämiseksi kaupunki on ottanut käyttöön koneellisen lääkejakelun, jonka kerrotaan lisäävän potilasturvallisuutta ja vähentävän inhimillisten virheiden mahdollisuutta.

Espoon kotihoidolla on noin 4 000 asiakasta. Kotikäyntejä tehdään päivittäin keskimäärin 1 800. Kaupungin tiedotteen mukaan kotihoidon henkilöstö teki viime vuonna 600 asiakasturvallisuuteen liittyvää ilmoitusta, joista 60 oli sellaisia, joissa asiakkaalle koitui kohtalaista tai vakavaa haittaa. Vakava haitta oli esimerkiksi sairauden paheneminen. Kotihoidon laiminlyönnin vuoksi tapahtuneita kuolemantapauksia ei kaupungilla ole viime vuodelta tiedossa.

Kaupungin viimevuotisen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan 75 prosenttia asiakkaista antaa kotihoidolle arvosanan 8–10. Kolmen kuukauden välein tehtävän työhyvinvointikyselyn mukaan puolestaan 66 prosenttia kotihoidon henkilöstöstä on sitä mieltä, että työ sujuu hyvin tai erittäin hyvin. Viiden prosentin mielestä työn tekeminen sujuu huonosti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.