Mainos

Hoida mökki kevätkuntoon

Jos kesämökki on ollut kylmillään ja asumattomana syksystä asti, on kevään tullen aika tarkistaa, että kaikki on kiinteistössä varmasti kunnossa. Kun vahingot korjataan nopeasti, ne eivät pääse kasvamaan liian suuriksi ja remontti käy helpommin.

Saavuttuasi mökille käy alkajaisiksi läpi mökin yleisilme ja korjaa talven aikana ilmestyneet pikkuvahingot.

Tarkasta myös, ettei mökillä ole käynyt luvattomia vieraita. Jos varkaita on käynyt, ota heti yhteys poliisiin ja vakuutusyhtiöön. Siivoamaan ei saa ryhtyä, ennen kuin tarkastajat ovat käyneet.

Putsaa sadevesikourut ja -syöksyt roskista. Jos ulkona sijaitseva sähköpääkeskus on kastunut, kuivata se pitämällä kaapin ovea auki. Jos kaapelit näyttävät vaurioituneilta, älä ryhdy peukaloimaan vioittuneita johtoja itseksesi vaan soita paikalle sähköasentaja.

Tarkasta myös vesi- ja viemärijärjestelmä. Jos pakkanen ja routa ovat vaurioittaneet niitä, tarvitaan putkimies nopeasti paikalle.

Muista paloturvallisuus

Tarkista myös tulisijojen ja savuhormien kunto: eihän niihin ole ilmestynyt halkeamia talven aikana? Jos kunto epäilyttää, korjauta viat ennen tulisijan käyttöä. Muista, että nuohous on myös mökkiläisen velvollisuus.

Lämmitä asunto varovasti, sillä tulisija ja hormi ovat talven jäljiltä kosteita ja kylmiä ja liian nopea lämmittäminen voi särkeä ne. Jos tulisija vetää kehnosti, polta siinä aluksi varovasti esimerkiksi sanomalehteä.

Tarkista palovaroittimen toiminta ja vaihda tarvittaessa paristot. Käsisammutin ja sammutuspeite on hyvä hankkia tulipalon varalta myös mökille.

Huoneisto asumiskuntoon

Ennen kuin asetut taloksi avaa ikkunat ja tuuleta koko mökki huolellisesti. Kanna tekstiilit ulos raikastumaan ja tamppaa talven pölyt pois voimakkaasti.

Jos epäilet, että ruokakaapissa on vieraillut hiiriä, heitä saastuneet ruoka-aineet roskikseen ja puhdista kaappi erityisen huolellisesti.

Elektroniikka kytketään päälle vasta, kun mökki on kuivunut ja lämmennyt tarpeeksi. Anna television, radion ja mikron odottaa muutama tunti.

Puutarha mallikelpoiseksi

Poista pihakaivosta kertynyt liete, puunjuuret ja muut sinne kuulumattomat asiat. Myös huussi on hyvä tyhjentää kevään alkajaisiksi.

Jos mökin rantaa koristaa laituri, tarkasta myös sen kunto. Pihakalusteiden huolto ja kunnostaminen säästää pitkällä aikavälillä paljon rahaa, sillä hyvin hoidetut kalusteet kestävät kauemmin.

Haravoi lehdet ja risut ja puhdista polut. Kunnosta ja lannoita kukkapenkit sekä istutukset.

Käynnistä talviunessa uinuva komposti esimerkiksi kaatamalla siihen lämmintä vettä, tai lisäämällä kompostiin uutta ainesta tai kompostiherätettä.

Myytävät loma-asunnot kunnittain

Mistä sinä etsit loma-asuntoa? Tilaa oma hakuvahtisi Jokakoti.fi-palvelusta.

Lähteet: Vapaa-ajan asukkaat ry:n puheenjohtaja Jouko Taskinen, Omakotiliitto

(Anna Huuhtanen/MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.