Mainos

Hiv-tartunnan riski matkoilla kasvanut

Hiv-tartuntojen määrä on kasvanut muutaman viime vuoden aikana erityisesti Venäjällä ja Baltian maissa. Myös Afrikka on vaaravyöhykettä.

Suomalaisten hiv-tartunnoista lähes 40 prosenttia on peräisin ulkomailta. Syynä on se, että hi-virus on yleistynyt suomalaisten seksimatkailukohteissa. Kansanterveyslehden mukaan riski saada hiv on kasvanut muutaman viime vuoden aikana erityisesti Venäjällä ja Baltian maissa.

Esimerkiksi Virossa todettiin yli 5000 hiv-tapausta vuosina 2000-2006. Uusia tapauksia on 20-30 kertaa enemmän kuin Suomessa.

Tallinnassa jopa seitsemällä prosentilla seksityöläisistä on hiv. Viron hiv-tartunnoista suurin osa on kasaantunut pääkaupunkiseudulle ja Koillis-Viroon. Kohtlajärvellä hiv-tartunnan on saanut yhdeksän kymmenestä ruiskuhuumeiden käyttäjästä, ja Tallinnassakin yli puolet käyttäjistä kantaa hiviä.

Suomalaiset tekevät paljon seksimatkoja Thaimaahan. Joillakin alueilla jopa 40 prosenttia seksityöläisistä on hiv-positiivisia. Hiv on lähes yhtä yleinen seksityötä tekevillä miehillä ja naisilla.

Lähes kaikki suomalaisten ulkomailta saadut hiv-tartunnat liittyvät seksiin. Eniten niitä on saatu nais-miesseksissä eli yhteensä 231 tiedossa olevaa tartuntaa. Naisen kanssa seksiä harrastaneet miehet ovat saaneet eniten tartuntoja Thaimaassa, Venäjällä ja Virossa.

Naiset taas ovat saaneet eniten hiv-tartuntoja matkaillessaan Afrikassa ja Euroopan maissa.

Miesten välisessä seksissä tartuntoja on levinnyt 131 suomalaismieheen. Eniten tartuntoja on saatu Espanjassa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja Thaimaassa. Vain 16 suomalaismatkailijaa on saanut hivin ruiskuhuumeiden käytön yhteydessä.

Kohdemaan hiv-tilanne kannattaa selvittää

Kansanterveyslaitoksen hiv-yksikön johtaja Mika Salminen kirjoittaa Kansanterveyslehdessä, että matkailijan ja työkomennukselle lähtijän tulisi selvittää kohdemaan hiv-tilanne ja suojautuminen. Näiden läpikäyminen on yhtä tärkeää kuin paikallinen vesi- ja elintarvikehygienia.

Esimerkiksi monessa Etelä-, -Itä- ja Keski-Afrikan maassa jopa usealla kymmenellä prosentilla aikuisista on hiv-tartunta. Luvut ovat niin korkeita, että hiv-tartunnan riski on suuri.

Salminen painottaa, että matkailijan kannattaa varata mukaan kondomit, vaikka ei mieltäisi itseään seksimatkailijaksi. Pahitteeksi ei olisi, vaikka matkatoimistot ja lentoyhtiöt kertoisivat asiakkaille riskeistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.