Hiv-positiivinen valelääkäri vuosi 14 000 hiv-positiivisen tiedot julkisuuteen Singaporessa – Yhdysvaltoihin karkotettu mies jätti jälkeensä tuhansia huolestuneita tartunnan saaneita

Jo toinen perättäinen tietovuoto kuohuttaa Singaporessa. Vuonna 2018 yli 1,5 miljoonan potilastietoja hakkeroitiin, tällä kertaa Singaporen hiv-positiivisten henkilöiden tietoja on vuotanut julkisuuteen amerikkalainen, itsekin hiv-positiivinen mies.

Singaporen hallitus on syyttänyt tietovuodosta paikallisen lääkärin Ler Teck Siangin amerikkalaista aviomiestä Mikhy Farrera-Brochezia, kertoo BBC.

Singaporen terveysministeriö perusti rekisterin vuonna 1985, jotta viruksen leviämisestä oltaisiin perillä ja mahdollisia leviämisiä voitaisiin jäljittää. Tähän valtakunnalliseen tietorekisteriin pitää lain mukaan kirjata tieto kaikista hiv-positiivisista.

Nyt vuodetuissa tiedoissa on diagnoosin ennen vuotta 2013 saaneita singaporelaisia ja ulkomaalaisia vuoteen 2010 asti.

Data muistitikulla

Ler Teck Siangilla oli työnsä puolesta pääsy luottamukselliseen rekisteriin. Viranomaisten mukaan Farrera-Brochez sai tiedot haltuunsa tämän kautta, sillä Ler Teck Siang oli ladannut datan muistitikulle.

Farrera-Brochez on itsekin hiv-positiivinen, ja oli suuttunut Ler Teck Siangille tämän kerrottua hänen terveydentilastaan Zach-nimiselle miehelle. Ilmeisesti huoli Zachin tulemisesta pariskunnan väliin ajoi Farrera-Brochezin paljastamaan löytämänsä tiedot, selviää oikeuden pöytäkirjoista.

Hiv-positiivisilla ulkomaalaisilla ei ole lupaa työskennellä Singaporessa, paitsi jos heillä on pysyvä asuinpaikka tai he ovat naimisissa singaporelaisen kanssa.

Farrera-Brochez tuomittiin petoksista ja huumausainerikoksista kahdeksi vuodeksi vankilaan, kunnes hänet karkotettiin Yhdysvaltoihin vuonna 2018.

Hän oli muun muassa käyttänyt puolisonsa verta päästääkseen läpi pakollisesta hiv-testistä saadakseen toimia maassa.

Tutkinto psykologiasta valetta

Straits timesin mukaan Farrera-Broches on myös valehdellut olevansa pätevä lapsipsykologi, vaikkei häntä löydy listaamiensa psykologiyhdistysten rekistereistä. Hänen tutkintotodistuksensa ovat osoittautuneet väärennetyiksi.

Helmikuun 13. päivä Farrera-Brochez julkaisi sarjan Facebook-päivityksiä, joissa hän kertoi tulleensa hyväksikäytetyksi ja raiskatuksi vankilassa ja saaneensa vasta tuolloin hiv-tartunnan, johon häneltä oli evätty hoito.

Hän väitti myös, että joku toinen henkilö oli vuotanut tiedot, ja että Singapore, missä miesten välinen seksi on laitonta, käyttää hiv-rekisteriä tarkkaillakseen homoseksuaaleja miehiä.

Facebook on poistanut Farrera-Brochezin käyttäjätunnuksen käyttäjäehtojensa rikkomisesta.

Hallitus on kieltänyt syytökset.

Brochez julkaisi myös sähköpostitse tiedot 13 hiv-positiivisen vangin tulevista terveystarkastuksista.

Yhdysvalloissa hän on ollut oikeudessa 18. helmikuuta laittomasta tunkeutumisesta äitinsä kotiin. Tutkinnat jatkuvat.

Tietovuoto aiheuttaa paniikkia

Singaporelaisille hiv-positiivisille rekisterin julkistaminen on tuonut paljon huolta.

Ennen vuotta 2016 Singaporeen ei saanut matkustaa kukaan hiv-positiivinen. Vaikka nykyään maahan saa tulla ja jopa työskennellä tietyin ehdoin, stigma on edelleen hyvin vahva ja lait määrittävät hiv-positiivisten elämää.

Hiv-positiivisen on kerrottava tartunnasta seksipartnerien lisäksi vakuutusyhtiölle, työnantajille ja sairaanhoitohenkilökunnalle. Hiv-positiivisten aseman suojaamiseksi ei kuitenkaan ole minkäänlaisia lakeja.

Tietovuodon jälkeen Action for Aids -järjestöön on tulvinut huolestuneita ja hysteerisiäkin puheluita. Monet pelkäävät, että heidän läheisensä, työnantajansa ja ystävänsä saavat tietää.

Myös tietovuodolla kiristämistä tai uhkailua pelätään.

Terveysministeriö on tiennyt Farrera-Brochezilla olleen tiedot vuodesta 2016 saakka, mutta tietovuodosta varoitettiin hiv-positiivisia vasta nyt.

Tämä on herättänyt kritiikkiä, mihin ministeriö on vastannut, ettei tietovuodosta varoittaminen olisi palvellut asianomaisia, sillä se olisi aiheuttanut näissä väistämättä ahdistusta ja stressiä.

Lue myös:

    Uusimmat