Mainos

Hiv-positiivinen valelääkäri vuosi 14 000 hiv-positiivisen tiedot julkisuuteen Singaporessa – Yhdysvaltoihin karkotettu mies jätti jälkeensä tuhansia huolestuneita tartunnan saaneita

Jo toinen perättäinen tietovuoto kuohuttaa Singaporessa. Vuonna 2018 yli 1,5 miljoonan potilastietoja hakkeroitiin, tällä kertaa Singaporen hiv-positiivisten henkilöiden tietoja on vuotanut julkisuuteen amerikkalainen, itsekin hiv-positiivinen mies.

Singaporen hallitus on syyttänyt tietovuodosta paikallisen lääkärin Ler Teck Siangin amerikkalaista aviomiestä Mikhy Farrera-Brochezia, kertoo BBC.

Singaporen terveysministeriö perusti rekisterin vuonna 1985, jotta viruksen leviämisestä oltaisiin perillä ja mahdollisia leviämisiä voitaisiin jäljittää. Tähän valtakunnalliseen tietorekisteriin pitää lain mukaan kirjata tieto kaikista hiv-positiivisista.

Nyt vuodetuissa tiedoissa on diagnoosin ennen vuotta 2013 saaneita singaporelaisia ja ulkomaalaisia vuoteen 2010 asti.

Data muistitikulla

Ler Teck Siangilla oli työnsä puolesta pääsy luottamukselliseen rekisteriin. Viranomaisten mukaan Farrera-Brochez sai tiedot haltuunsa tämän kautta, sillä Ler Teck Siang oli ladannut datan muistitikulle.

Farrera-Brochez on itsekin hiv-positiivinen, ja oli suuttunut Ler Teck Siangille tämän kerrottua hänen terveydentilastaan Zach-nimiselle miehelle. Ilmeisesti huoli Zachin tulemisesta pariskunnan väliin ajoi Farrera-Brochezin paljastamaan löytämänsä tiedot, selviää oikeuden pöytäkirjoista.

Hiv-positiivisilla ulkomaalaisilla ei ole lupaa työskennellä Singaporessa, paitsi jos heillä on pysyvä asuinpaikka tai he ovat naimisissa singaporelaisen kanssa.

Farrera-Brochez tuomittiin petoksista ja huumausainerikoksista kahdeksi vuodeksi vankilaan, kunnes hänet karkotettiin Yhdysvaltoihin vuonna 2018.

Hän oli muun muassa käyttänyt puolisonsa verta päästääkseen läpi pakollisesta hiv-testistä saadakseen toimia maassa.

Tutkinto psykologiasta valetta

Straits timesin mukaan Farrera-Broches on myös valehdellut olevansa pätevä lapsipsykologi, vaikkei häntä löydy listaamiensa psykologiyhdistysten rekistereistä. Hänen tutkintotodistuksensa ovat osoittautuneet väärennetyiksi.

Helmikuun 13. päivä Farrera-Brochez julkaisi sarjan Facebook-päivityksiä, joissa hän kertoi tulleensa hyväksikäytetyksi ja raiskatuksi vankilassa ja saaneensa vasta tuolloin hiv-tartunnan, johon häneltä oli evätty hoito.

Hän väitti myös, että joku toinen henkilö oli vuotanut tiedot, ja että Singapore, missä miesten välinen seksi on laitonta, käyttää hiv-rekisteriä tarkkaillakseen homoseksuaaleja miehiä.

Facebook on poistanut Farrera-Brochezin käyttäjätunnuksen käyttäjäehtojensa rikkomisesta.

Hallitus on kieltänyt syytökset.

Brochez julkaisi myös sähköpostitse tiedot 13 hiv-positiivisen vangin tulevista terveystarkastuksista.

Yhdysvalloissa hän on ollut oikeudessa 18. helmikuuta laittomasta tunkeutumisesta äitinsä kotiin. Tutkinnat jatkuvat.

Tietovuoto aiheuttaa paniikkia

Singaporelaisille hiv-positiivisille rekisterin julkistaminen on tuonut paljon huolta.

Ennen vuotta 2016 Singaporeen ei saanut matkustaa kukaan hiv-positiivinen. Vaikka nykyään maahan saa tulla ja jopa työskennellä tietyin ehdoin, stigma on edelleen hyvin vahva ja lait määrittävät hiv-positiivisten elämää.

Hiv-positiivisen on kerrottava tartunnasta seksipartnerien lisäksi vakuutusyhtiölle, työnantajille ja sairaanhoitohenkilökunnalle. Hiv-positiivisten aseman suojaamiseksi ei kuitenkaan ole minkäänlaisia lakeja.

Tietovuodon jälkeen Action for Aids -järjestöön on tulvinut huolestuneita ja hysteerisiäkin puheluita. Monet pelkäävät, että heidän läheisensä, työnantajansa ja ystävänsä saavat tietää.

Myös tietovuodolla kiristämistä tai uhkailua pelätään.

Terveysministeriö on tiennyt Farrera-Brochezilla olleen tiedot vuodesta 2016 saakka, mutta tietovuodosta varoitettiin hiv-positiivisia vasta nyt.

Tämä on herättänyt kritiikkiä, mihin ministeriö on vastannut, ettei tietovuodosta varoittaminen olisi palvellut asianomaisia, sillä se olisi aiheuttanut näissä väistämättä ahdistusta ja stressiä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja