Mainos

Historian laajin jalkapalloskandaali paljastui

Saksan Bochumin syyttäjäviranomainen ja poliisi ovat kertoneet julkisuuteen sopupeliskandaalista, joka on Euroopan jalkapalloliiton Uefan asiantuntijan Peter Limacherin arvion mukaan jalkapallohistorian laajin. Noin kahdensadan jalkapallo-ottelun lopputulosta epäillään järjestetyksi.

Skandaalissa on osallisina yhdeksässä Euroopan maassa pelattuja otteluja, joiden joukossa on myös kolme Mestarien liigan ottelua, 12 Eurooppa-liigan ottelua sekä yksi alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelu.

Suomen Palloliiton kilpailupäällikön Petri Heikkisen mukaan Palloliitossa ei ole tietoa, että Suomi olisi ollut mukana alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelussa, joka on tutkinnan kohteena.

Poliisi on pidättänyt tutkinnan yhteydessä 15 ihmistä Saksassa, Sveitsissä, Britanniassa ja Itävallassa sekä tehnyt noin viisikymmentä takavarikkoa.

Viranomaisten mukaan epäiltyjä henkilöitä on yli kaksisataa. Heidän epäillään lahjoneen pelaajia, valmentajia ja erotuomareita ottelujen lopputuloksien järjestämiseksi. Tarkoituksena oli kerätä rahaa vedonlyöntien ja veikkauksen avulla.

Friedrich Althans Bochumin poliisista arvioi petoksen kokonaissummaksi noin kymmenen miljoonaa euroa, mutta sanoi sen olevan vain jäävuoren huippu.

Tutkinnan kohteena on pääsarjaotteluja Itävallasta, Bosniasta, Unkarista, Sloveniasta, Kroatiasta ja Turkista. Saksasta, Sveitsistä ja Belgiasta tutkinnan kohteena on alempien sarjatasojen otteluja.

Kytkös Hoyzer-skandaaliin

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on viime vuosina rakentanut järjestelmän, joka varoittaa epäilyttävästä pelikäyttäytymisestä. Uefan Peter Limacher pitää nyt paljastunutta tapausta osoituksena siitä, että järjestelmä toimii.

- Tunnemme tiettyä tyytyväisyyttä, mutta toisaalta kansainvälisten rikollisjoukkojen manipulointien laajuus järkyttää syvästi, Limacher sanoo.

Uefan puheenjohtaja Michel Platini hyökkäsi pelien manipulointiin osallistuneita vastaan.

- On sietämätöntä, että jotkut seurat, joilla ei ole toivoa päästä pelaamaan aivan ylimmälle tasolle, yrittävät laittomilla vedonlyönneillä ja sopupeleillä saada rahaa osallistumisestaan eurooppalaisiin kilpailuihin, Platini ärähtää.

Saksassa paljastui vajaat viisi vuotta sitten sopupeliskandaali, jonka keskipisteessä oli erotuomari Robert Hoyzer. Uudessa kohussa on myös yhteys Hoyzer-skandaaliin: Berliner Morgenpost -sanomalehden mukaan nyt pidätettyjen henkilöiden joukossa ovat myös veljekset Ante ja Milan Sapina.

Ante Sapina tuomittiin Hoyzer-skandaalin yhteydessä 35 kuukauden vankeusrangaistukseen ottelutulosten järjestelemisestä. Milan Sapina ja kolmas veliFilip Sapina saivat tuolloin ehdolliset tuomiot.

Niinistö: Epäily on järkytys

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Sauli Niinistö pitää eurooppalaisessa jalkapalloilussa paljastunutta sopupeliepäilyä ja sen laajuutta järkytyksenä jalkapallomaailmalle.

- Tämänlaajuinen juttu on järkytys koko jalkapallomaailmalle, Niinistö sanoi Turussa, missä hän osallistui jalkapallotoimittajien tilaisuuteen.

Niinistö muistutti, että kyseessä ovat toistaiseksi vasta epäilyt, mutta piti tärkeänä, että asia tutkitaan pohjamutia myöten.

- Hurjalta tuntuu, että myös Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan pelejä on kyseessä, Niinistö sanoi.

- Suomessa seurataan vedonlyönnin volyymejä hyvin tarkkaan, mutta jatkossa meidän täytyy olla entistäkin tarkempia, kun tällaisia juttuja tulee ilmi, eduskunnan puhemies sanoi.

(MTV3 - STT - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.