Historiallinen VAR-farssi suurturnauksessa – tuomari joutui selittelemään hämmentävää tilannetta yleisölle: "Ei tule mitään"

Tenniksen grand slam -turnausten ensimmäinen VAR-kokeilu päättyi onnettomasti Yhdysvaltain avoimissa. Andy Murrayn ja Corentin Moutet´n välistä ottelua tuomaroinut Louise Engzell ei saanut videotarkistustablettiaan toimimaan, joten tarkistus jäi tekemättä.

Tennisotteluissa on jo vuosia tarkistettu rajatuomioita niin kutsutulla hawk eye -laitteistolla, mutta nyt ensimmäistä kertaa myös muut päätökset ovat pelaajien haastettavissa. Moutet käytti oikeuttaan heti Yhdysvaltain avointen avauskierroksella Murraya vastaan, kun hän haastoi Engzellin näkemyksen pallon kahdesta pompusta ennen lyöntiä.

Engzell kaivoi tarkistuksiin tarkoitetun tablettinsa esiin, mutta mitään ei tapahtunut. Minuuttien odottelun jälkeen ruotsalaistuomari joutui toteamaan tilanteen. Pelin aikana tehty päätös jäi voimaan, vaikka tilanne samanaikaisesti pyöri stadionin isoilla näytöillä.

Tämän pitäisi olla virallinen fiidi, Engzell totesi BBC:n mukaan pelaajille osoittaen tablettiaan.

Täältä ei tule mitään. VR (videotarkistus) on lakannut toimimasta.

Seuraavaksi Engzell andoit selvityksen tilanteesta stadionin yleisölle.

Valitettavasti VR ei toimi. Tuo, mitä katsotte on televisiokuvaa. Alkuperäinen tuomio jää voimaan.

Turnauksen järjjestäjät vahvistivat ottelun jälkeen tuomarin tabletin lakanneen toimimasta. Engzell toimi tilanteessa sääntöjen mukaisesti. Stadionin näytöillä pyörinyttä kuvaa ei voi hyödyntää tilanteen ratkaisussa.

Protokollan mukaan tuomarin tulee tehdä videtarkistus videosta, joka lähetetään hänen tablettiinsa kentälle, järjestäjät totesivat.

Jos video ei ole käytettävissä tuomarin tabletissa, alkuperäinen tuomio jää voimaan.

Erikoinen tilanne nähtiin ottelun kolmannessa erässä syöttämässä olleen Murrayn johtaessa pelein 5–3.  Tuomion jäätyä voimaan tilanne tasoittui 3030:een, ja lopulta Murray syötti ottelun itselleen.

Päätöksen tekeminen kesti noin neljä minuuttia, Murray päivitteli ottelun jälkeen ja totesi, että laitteiden tulisi olla toimintakunnossa.

Kun asiat menevät näin, siitä tulee melkoinen farssi.

Skotlantilainen entinen maailmanlistan ykkönen oli luonnollisesti tyytyväinen, kun tuomio kääntyi hänen edukseen.

Tiesin, että videotarkistukset ovat käytössä, mutta en tiennyt, miten niitä käytettäisiin, Murray sanoi.

Ehkä se ei näkynyt tuomarin tabletilla, mutta isoilla näytöillä tilannetta näytettiin useista eri kulmista ja oli melko selvää, että pallo pomppasi kahdesti.

Murray kohtaa turnauksen toisella kierroksella Bulgarian Grigor Dimitrovin.