Mainos

Historiallinen tyrmäys: EU-komissio hylkäsi Italian budjetin – "Italian velka on kansalaisten vihollinen"

Euroopan komissio on hylännyt Italian budjetin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun EU:n jäsenmaan budjetti hylätään.

Komissio ei ole tyytyväinen Italialta saamaansa vastaukseen ensi vuoden budjetista ja pyytää virallisesti Italian hallitusta korjaamaan budjettiaan.

Kyse on ennennäkemättömästä toimesta. Tämä on ensimmäinen kerta EU:n historiassa, että komissio pyytää korjausta kansalliseen budjettiin. Komissiolla on ollut mandaattia asiassa vuodesta 2013.

– Tämä on vahva ja vakava tilanne meille, mutta se ei ole dialogin loppu, sanoi talouskomissaari Pierre Moscovici komission tiedotustilaisuudessa Strasbourgissa tiistaina.

Poikkeama huomattava

Italia on laatinut budjetin, jonka alijäämä on 2,4 prosenttia.

Vaikka se ei ole yli kasvu- ja vakaussopimuksen määrittelemän kolmen prosentin, on komission mukaan poikkeama huomattava ottaen huomioon valtion velkataakan ja Italian aiemmat sitoumukset.

Italialla on nyt kolme viikkoa aikaa korjata budjettiaan.

Tiedotustilaisuudessa komissaarit Valdis Dombrovskis ja Moscovici korostivat, että asia ei pääty tähän, vaan komissio on valmis rakentavaan dialogiin Italian kanssa.

He sanoivat, että julkisen velan vähentäminen, jota on Italialla noin 130 prosenttia vuosittaisesta bruttokansantuotteesta, on tärkeää Italian talouden kannalta.

Julkisen velan vähentäminen tärkeää

Eurokomissaari Dombrovskis sanoi, että EU:ssa ei tuijoteta vain alijäämärajoja, vaan huomioidaan, missä kohdassa taloudellista sykliä maa on.

– Taloudellisen kasvun aikana pitää vähentää vajetta ja velkaa, jotta jää tilaa liikkua, kun taloudellinen tilanne heikkenee.

Moscovici täydensi, että Italian julkisen velan vähentäminen on tärkeää myös italialaisten kannalta.

– Italian velka on kansalaisten vihollinen. Italian korkomaksut olivat 65 miljardia euroa vuonna 2017, se on täsmälleen maan koulutusbudjetin koko.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja