Historiallinen saavutus: Listaamaton perheyhtiö nousi suuryritysselvityksen kymmenen kärkeen – kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan viisi prosenttia

Talouselämä 500 -listan kummennen suurimman yrityksen joukkoon nousi perheyhtiö, jota ei ole noteerattu julkisuudessa.

Diplomi-insinööri Mika Anttosen, 52, enemmistöomistama öljykauppayhtiö St1 Nordic -konserni kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan viisi prosenttia 6 885 miljoonaan euroon.

Tämä nosti yhtiön sijalle kymmenen viime viikolla julkaistulla Talouselämä 500 -listalla eli Suomen suurimpien yritysten joukossa.

Saavutus on historiallinen. Listaamaton perheyhtiö ei ole koskaan aikaisemmin yltänyt Talouselämän suuryritysselvityksessä kymppikärkeen.

Pörssiin listattu perheyhtiö kymppisakissa on toki ollut pitkään. Hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone sijoittui tuoreimmassa selvityksessä 9 071 miljoonan euron liikevaihdollaan Suomen 7. suurimmaksi yritykseksi.

Konetta tituleerataan usein Herlinien sukuyhtiöksi, mutta käytännössä se on yhden perheen tai oikeastaan yhden miehen yhtiö. Hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin peukalon alla on 62 prosenttia Koneen äänivallasta. Eikä Antti tunnetusti puhalla yhteen hiileen Konetta myös paljon omistavien sisarustensa kanssa.

Yhden miehen yhtiö

Muurinmurtaja St1 Nordic on Konettakin selvemmin yhden miehen yhtiö. Hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen omistaa siitä yli 80 prosenttia.

Anttonen on useaan kertaan vakuuttanut, ettei St1 tule koskaan menemään pörssiin.

– Pörssin ulkopuolella sinun ei tarvitse selitellä kenellekään, mitä tehdään ja miksi, hän kommentoi asiaa viimeksi Arvopaperille helmikuussa.

Kysymyksiä linjan pitävyydestä syntyi viime kuun lopulla, kun listaamattomien yritysten Privanet-markkinapaikalla alkoi kaupankäynti St1:n osakkeilla. Kyse ei kuitenkaan ollut Anttosen ryhtymisestä myynteihin vaan St1:n entisen toimitusjohtajan, nykyisen hallituksen jäsenen Kim Wiion ja Privanetin välisestä omistusjärjestelystä.

Wiion sijoitusyhtiö Mininvest merkitsi alkuvuodesta 1,4 miljoonaa Privanetin uutta osaketta ja maksoi ne apporttina St1:n osakkeilla. Tämä potti tuli myyntiin Privanetissa.

Palkkatyö muuttui menestyfirmaksi

St1 on Anttosen vuonna 1995 alkaneelle yrittäjäuralle rakentuva energiakonserni, jolla on kolmenlaista bisnestä. Se pyörittää St1- ja Shell-huoltoasemia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, tarjoaa erilaisia uusiutuvan energian ratkaisuja ja harjoittaa öljynjalostusta Ruotsissa.

Ennen yrittäjäuraansa Anttonen toimi Nesteen öljytradingin johdossa. Hän on siis rakentanut miljardiyrityksen ja samalla itselleen miljardiomaisuuden palkkatyönsä pohjalta – perittyä omaisuutta ei ole kuvassa mukana. Forbes-lehti arvioi Anttosen omaisuuden nykyarvoksi noin 1,9 miljardia euroa.

Paitsi pörssilinjauksestaan Anttonen tunnetaan muutenkin oman tiensä kulkijana. St1 ei maksa hänelle tai muille osakkaille ökyosinkoja vaan sijoittaa leijonanosan öljybisneksestä irtoavista voitoista uusiutuvan energia kehityshankkeisiin.

Uros nousi ryminällä

St1:stä on pitkä matka Suomen toiseksi suurimpaan listaamattomaan perhe- tai sukuyhtiöön. Kakkosen asemaa pitää miljardööri Antti Aarnio-Wihurin hallitsema Wihuri International, joka sijoittuu 1 867 miljoonan euron liikevaihdollaan TE 500 -listalla sijalle 37.

Pitkässä juoksussa pörssin ulkopuoliset perhe- ja sukuyhtiöt ovat pitäneet hyvin pintansa Suomen suurimpien yritysten joukossa. Vuonna 2007 sadan suurimman porukkaan kuului yhdeksän tällaista yritystä, nyt niitä on kaksitoista.

St1 Nordicin ja Wihurin lisäksi tuoreimpaan TOP 100 -kerhoon kuuluvat Fazer (sijoitus 42.), Uros (53.), Veho (59.), Ahlström Capital (62.), Rettig (65.), Paulig (76.), Planmeca (85.), Veikko Laine (92.), Kauppahuone Laakkonen (94.) ja 3Step It Group (96.).

Kovin rymistelijä joukossa on mobiilipalveluja ja teollisen internetin ratkaisuja toimittava Uros. Se kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan 171 prosenttia 1 309 miljoonaan euroon ja pomppasi TE 500 -listalla sijalta 121 sijalle 53.

Uroksen omistaa sen perustaja Jyrki Hallikainen perheineen, johon kuuluvat vaimo ja neljä lasta. Hallikaisella on takanaan toinenkin menestystarina: vuonna 1997 perustettu ja vuonna 2003 rahastettu Microcell. 

Lue myös:

    Uusimmat