Suomalaisyritys myytiin Ranskaan lupaavista kasvunäkymistä huolimatta – päätös tuli harmillisena yllätyksenä firman isälle: "Yritys pantiin lihoiksi"

Ranskalainen Loxam osti Suomalaisen rakennusalan pörssiyhtiö Ramirentin. Ramirentin pitkäaikainen toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen Erkki Norvio harmittelee konevuokraajan kohtaloa.

Ranskalainen Loxam kertoi maanantaina, että se ostaa Ramirentin ja poistaa sen osakkeet Helsingin pörssistä. Loxam maksaa ostoksestaan lähes miljardi euroa.

– Ei ole merkityksetöntä, että omistus ja lopullinen päätöksen­teko siirtyvät kauas Ranskaan. Konevuokraus on hyvin paikallista toimintaa, joten omistuksenkin olisi syytä olla lähellä, Norvio sanoo ja viittaa kulttuurieroihin.

Ramirentin omistajat päättivät kuitenkin myydä. Suuret omistajat Nordstjernan Ab ja Oy Julius Tallberg Ab sitoutuivat Loxamin tarjoukseen, vaikka konevuokrauksen pitkän ajan kasvunäkymät ovat lupaavat.

– Minulle myynti tuli suoraan sanoen yllätyksenä. Minua todella harmittaa, että yritys pantiin lihoiksi. Helsingin pörssistä poistuu taas iso ja merkittävä nimi, kokenut Norvio sanoo.

Ramirent ehti olla Helsingin pörssissä 21 vuotta. Nimi vaihtui A-Rakennusmiehestä Ramirentiksi vuonna 2000.

Ramirentin isä

Erkki Norviota voi hyvällä syyllä kutsua Ramirentin isäksi. Edeltäjä A-Rakennusmies aloitti pörssilistalla vuonna 1998, mutta sen juuret yltävät aina vuoteen 1955.

Norvio jäi eläkkeelle Ramirentin toimitusjohtajan tehtävistä vuonna 2006, mutta hän toimi pörssiyh­tiön hallituksessa aina vuoteen 2015.

– Olin A-Rakennusmiehen ja Ramirentin hallituksessa yhteensä 30 vuotta. Käytin vuosikymmeniä Ramirentin rakentamiseen, ja lähtökohtamme oli, että se säilyy suurena suomalaisena toimijana.

Vuonna 1995 toimiva johto osti A-Rakennusmiehen liiketoiminnan Partekilta. Pääomasijoittajat CapMan ja MB Finance rahoittivat operaatiota ja tekivät sittemmin rahaa listautumisessa.

Toimivalla johdolla oli Gaspar-niminen holding-yhtiö, jonka suurin omistaja Norvio oli. Omistajia oli yhteensä 44, ja he omistivat konevuokraajasta suurimmillaan 40 prosenttia.

– Omistajat olivat työssä A-Rakennusmiehessä ja Ramirentissa. Halusimme nousta Euroopan suurimmaksi konevuokraajaksi, ja ylsimmekin kärkijoukkoon Ruotsissa ja Norjassa tehtyjen yrityskauppojen jälkeen, Norvio sanoo.

"Korvaaja" pörssiin

Loxamin pääjohtaja ja suurin omistaja Gérard Déprez on Erkki Nor­vion pitkäaikainen tuttu. Miehet operoivat yhdessä European Rental Associationissa (ERA).

– Olemme toki keskustelleet järjestelyistä, koska alan konsolidaatio vaikutti niin ilmeiseltä.

Norvio uskoo, että alan yrityskauppa-aalto vain vahvistuu. Loxam on ostanut vuosikymmenessä 20 yritystä, mutta myös Ramirent ja kilpailija Cramo ovat tehneet yrityskauppoja.

Parhaillaan Norvio rakentaa yritysostoin kasvavaa konevuokraajaa Renta Groupia. Pääomasijoittaja Intera Partners on Rentan suurin omistaja, joten konevuokraaja voi vielä tulla pörssiin Ramirentin tilalle.

Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa operoiva Renta kasvaa voimakkaasti. Norvio kertoo, että sen liikevaihtotavoite tälle vuodelle on 200 miljoonaa euroa.

– Yli puolet Rentan liikevaihdosta tulee Ruotsista ja Norjasta. Ramirentin myynnillä ranskalaisille voi olla vaikutusta, koska vuokraustoiminta on niin paikallista.

Markkinaosuutta ottava Renta keskittyy Norvion mukaan juuri paikallisuuteen. Lähes 200 yrityksen työntekijää omistaa yhtiötä.

– A-Rakennusmies ja Ramirent järjestivät omistuksensa samoin. Minulla on yrittäjämäisestä omistuksesta erittäin hyvät kokemukset.

Konevuokraus

Uusi alan jätti. Loxamin ja Ramirentin yhteenlaskettu liikevaihto olisi 2,2 miljardia euroa.

Cramo. Vuonna 2018 liikevaihto 779,8 miljoonaa euroa. Liikevoitto 16,1 prosenttia liikevaihdosta.

Ramirent. Vuonna 2018 liike­vaihto 711,7 miljoonaa euroa. Liikevoitto 15,0 prosenttia liikevaihdosta.

Renta. Vuonna 2018 liikevaihto 107,7 miljoonaa euroa. Liikevoitto 8,4 prosenttia liikevaihdosta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja