Mainos

Historiallinen sääilmiö Kap Verden paratiisisaarilla – suomalaisnainen keskellä pahinta tuhoa

”Suljimme ovet, laitoimme ikkunat säppiin. Silti myrsky oli niin voimakas, että vettä tuli sisälle saakka. Aloimme tilkitä ikkunanpieliä pyyhkeillä, jotta vettä ei tulisi niin paljoa.”

Näin kertoo Kap Verden Sal-saarella pitkää lomaansa viettävä suomalainen Eevakaisa Niemi. Saariryhmää ravisteli eilen harvinainen sääilmiö, kun hurrikaani iski saarille ensimmäistä kertaa noin sataan vuoteen. Yleensä pahimmat hurrikaanit eivät osu tähän saariryhmään, koska se sijaitsee niin lähellä mannerta. Myrskyt muodostuvat hurrikaaneiksi vasta pidemmällä avomerellä.

Edellinen ravistelu vuonna 1892

Hurrikaani Kap Verden saariryhmässä on erittäin harvinainen. Fred syntyi lähempänä Afrikan mannerta kuin hurrikaanit yleensä. 

Kap Verdellä on säätilastojen mukaan viimeksi koettu hurrikaani vuonna 1892. Tilastot eivät kuitenkaan ole täysin luotettavia ennen vuotta 1960, kertoo CNN.

Atlantin valtamerellä, noin 450 kilometrin päässä Länsi-Afrikan rannikosta sijaitseva Kap Verde on pääosin kuivaa aavikkoa, eikä saarilla sada usein. Vuosittainen sademäärä voi jäädä jopa alle 250 millimetrin, joten äkilliset rankkasateet aiheuttavat usein tulvia. 

Nyt hurrikaani Fred kuitenkin iski. Suomalaiset olivat varautuneet hyvin, koska paikalliset osasivat varoittaa heitä. Päivää ennen hurrikaanin tuloa veneet vedettiin pois vesiltä, ja pahimpana päivänä poliisit sulkivat rannan.

– Myrsky oli kyllä sen verran voimakas, että en uskaltanut meidän pienten koirien kanssa mennä oikein ulos, Niemi kertoo.

Nyt myrsky on jo ohi, ja paikalliset ovat aamusta alkaen korjanneet sen aiheuttamia tuhoja. Niemi kehuu paikallisten solidaarisuutta ja sosiaalisuutta; tuhoja korjataan ja toista autetaan, vaikkei omaa omaisuutta olisi tuhoutunut lainkaan. Parin kuukauden päästä alkaa turistikausi, joten paratiisisaarella on hyvää aikaa korjata rannat kuntoon. 

Yllä olevan videon on kuvannut Mats Magnusson.

– Mitään hengenhätää meillä ei ole ollut, meillä on sentään katto päällämme. Monilla paikallisilla ei ole nyt kovin kultaiset oltavat, kun heillä on talossaan katto vain esimerkiksi makuuhuoneen päällä, ja olohuoneessa ei kattoa lainkaan. Ja slummialueilla saattaa olla kattona vain pelti, joka on kyhätty kiviharkkojen varaan.

Eilen illalla pahimman myrskyn pyyhkäistyä ohi Niemi lähti ystävineen katsomaan tuhoja rannalle. Paikallisillekin hurrikaani oli täysin uusi kokemus.

– Mutta he asennoituvat niin, että ”you can shake but never break”.

Ongelmia myrskyn jälkeisenä päivänä tuli kuitenkin siitä, että saariryhmän infrastruktuuri on hyvin kehittymätön; esimerkiksi viemäröintijärjestelmää ei ole. 

– Vettä oli polviin saakka, vaikka kävelimme autotiellä, Niemi kertoo. 

Hurrikaani Fred on nyt laantunut trooppiseksi myrskyksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.