Floridassa asuva suomalainen kertoo tunnelmista – Mikään myrsky ei ole ollut yhtä pelottava kuin Irma

Omat tunnelmat ovat todella huojentuneet ja helpottuneet, kertoo Floridan Lake Worthissa perheineen asuva suomalainen Sanna Mäkilä. Huolta herättää vielä se, että millaisia tuhoja hirmumyrsky on aiheuttanut muualla Floridassa.

– Aurinko on noussut ja tarkastelemme täällä tilannetta. Sähköt ovat pysyneet koko myrskyn ajan täällä itärannikolla. Suurempaa tuhoa ei näytä ainakaan meidän talossa olevan, Sanna Mäkilä kertoi puhelimitse maanantaiaamuna paikallista aikaa.

– Tietysti puita on kaatunut ja tulvia paikoittain.

Ulos asti Mäkilä ei ollut vielä päässyt tuhoja tutkimaan, sillä ulkonaliikkumiskielto oli edelleen voimassa. Puun oksia näkyi hänen mukaansa ikkunoista joka puolella.

Tornadouhka ajoi suojahuoneeseen

Mäkilä asuu puolentoista tunnin ajomatkan päässä Miamista pohjoiseen. Hän on kokenut vuosien mittaan seudulla monet myrskyt, mutta mikään ei ole ollut yhtä pelottava kuin Irma.

Hurrikaanin ennustettiin alun perin jyräävän suoraan perheen asuinalueelle nelos- tai viitoskategorian myrskynä. Pahimmat ennusteet eivät kuitenkaan tältä osin toteutuneet.

– Kun nähtiin miten suuri se oli ja mitä tuhoa se Karibialla aiheutti, valmistauduimme siihen, että talot tulvivat ja kadut tulvivat ja pitää lähteä kotoa, Mäkilä selvittää.

Kaksilapsisella perheellä oli evakuointireput valmiina.

Myrsky riepotti Lake Worthin seutuja pahiten eilen kuutisen tuntia iltapäivästä alkuiltaan. Tornadovaroituksia annettiin useita. Tällöin viranomaiset kehottivat ihmisiä menemään suojahuoneisiin.

Mäkilän perhe oli perustanut suojahuoneen vaatekomeroon. Oleellista oli, että tilassa ei saanut olla ikkunoita.

– Olimme suojahuoneessa neljä kertaa puolisen tuntia kerrallaan, Mäkilä kertoo.

Kokemus suojahuoneesta oli hänelle ensimmäinen. 

Lue myös:

    Uusimmat