Historiallinen oikeudenkäynti AKP-puolueesta alkoi Turkissa

Turkin perustuslakituomioistuin on alkanut tänään käsitellä syytteitä, jotka saattavat johtaa maan suosituimman puolueen AKP:n kieltämiseen.

AKP:tä syytetään yrityksistä muuttaa Turkki islamilaiseksi valtioksi. Maan perustuslaki vaatii pitämään politiikan ja uskonnon erillään.

Kokonaisen puolueen kieltäminen ei ole Turkissa sinänsä harvinaista: viimeisen 50 vuoden aikana maassa on kielletty yli 20 puoluetta.

Nyt on kuitenkin kyseessä ensimmäinen kerta, kun syyttäjä vaatii hallitsevaa puoluetta kiellettäväksi. AKP sai viimevuotisissa parlamenttivaaleissa murskavoiton viemällä 47 prosenttia äänistä.

-47 prosentin ääniosuudella AKP:tä ei voida helposti kieltää. (Jos puolue kielletään,) Turkki ei pysty selittämään sitä ulkopuoliselle maailmalle, sanoi politiikan professori Huseyin Bagci Ankaran yliopistosta.

Kiellon hyödyt kyseenalaiset

Useimmat asiantuntijat uskovat, että 11 tuomarista koostuva tuomioistuin päätyy kieltämään AKP:n toiminnan. On kuitenkin kyseenalaista, mitä hyötyä puolueen kieltämisestä olisi.

Jos AKP kielletään, sen kansanedustajien odotetaan yksinkertaisesti perustavan uuden puolueen. Niin pääministeri Recep Tayyip Erdogan kuin muutkin AKP:n jäsenet voisivat myös palata politiikkaan sitoutumattomina ehdokkaina.

Sekä turkkilaiset poliitikot että EU ja ulkomaiset sijoittajat seuraavat oikeudenkäyntiä silmä kovana. Jos puolue kielletään, Turkin EU-jäsenyysmahdollisuuksien pelätään heikkenevän ja maan talouden kärsivän.

Monet uskovat toisaalta, ettei Turkki voi välttyä sisäisiltä levottomuuksilta, jos tuomioistuin kieltää puolueen jolla on miljoonia kannattajia.

Kiistelylle ei näy loppua

Riippumatta oikeuden päätöksestä AKP:n ja sen vastustajien valtataistelu jatkunee edelleen.

-Syytteiden kaatuminen vahvistaisi AKP:tä, kun taas puolueen kieltäminen vahvistaisi sen vastustajia. Joka tapauksessa on epätodennäköistä, että kumpikaan osapuolista heittäisi pyyhettä kehään, arvioi politiikan tutkija Rusen Cakir turkkilaiselle Vatan-sanomalehdelle.

Tuomioistuimen odotetaan antavan päätöksensä vielä tällä viikolla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat