Mainos

Historiaa tehnyt suomalainen keihäslupaus unelmoi olympiakullasta – jatkaa myös pikajuoksua: "Ei ole ihan tajunnutkaan, mitä on tapahtunut"

6:09

17-vuotias keihäänheittäjä Topias Laine tempaisi nimensä viime viikolla historiaan, kun hän voitti ensimmäisenä suomalaisena kultaa nuorten kesäolympialaisista. Nopeudellaan briljeeraavan lupauksen unelmana on toteuttaa tulevaisuudessa sama aikuisten olympiatasolla.

– Unelmana on tietenkin voittaa olympiakultaa. Katsoo sitten, minä vuonna. Sen näyttää aika. Toivottavasti mahdollisimman pian, Laine virkkoo MTV Sportille.

700-grammaisella keihäällä Laineen ennätys syntyi juuri nuorten olympialaisissa Buenos Airesissa: 78,75. Historiallista kultamitaliaan Laine ei ole sittemmin kovin paljon miettinyt.

– On vielä vähän oudot fiilikset sen jälkeen. Ei ole ihan tajunnutkaan, mitä on tapahtunut, mutta hyvillä fiiliksillä on palailtu kotimaahan.

"Täytyy kompensoida kokoa ja voimaa"

Laine pystyy viimein pitkän kauden jälkeen hengähtämään: hänellä on nyt parin viikon ajan levon paikka. Sen jälkeen alkaa kuitenkin peruskuntokauden tohina ensi vuonna puhaltelevia uusia tuulenvireitä kohti.

Laine heittää tuolloin jo aikuisten 100 grammaa nuorten 700-grammaista keihästä painavammalla välineellä. Muutos on nuorukaiselle mieluinen.

– Voimaa se vaatii paljon enemmän. Tämä seitsemänsatanen keihäs on erilainen, kuin vanhan mallin liitokeihäät. Sitä 800:aa pitää sen sijaan heittää jokainen metri, se ei anna mitään ilmaiseksi. Ihan hyvillä mielin siihen olen vaihtamassa. Jonkin verran mitä sitä on heittänyt, olen tykännyt siitä melkein enemmän. Se ei ole niin semmoinen liidättelykeihäs kuin tämä seitsemänsatanen, Laine luonnehtii.

Laine nimeää juuri voiman isoksi kehityskohteekseen, johon hän aikoo panostaa treenikaudella vahvasti. Sen sijaan nopeudessa löytyy jo nyt. Laine on sanonut tavoittelevansa 100 metrillä alle 11 sekunnin aikaa – ennätys on nykyisellään 11,14.

– Olen aika nopeajalkainen heittäjä. Se on minun vahvuuteni ja siihen panostetaan, kun en ole mikään turhan isokokoinen heittäjä. Täytyy kompensoida sitä kokoa ja voimaa nopeudella, Laine kokee.

Pikajuoksua lupaus aikoo pitää toistaiseksi jatkossakin mukana ohjelmassaan.

– Keihäs on ykkösenä, mutta siinä ohella tehdään kaikkea mahdollista, mitä pystyy tekemään. Kehitetään niiden kautta heittämistä.

"Haastamaan isoja poikia"

Lähiajan tähtäimet ovat Laineella selkeänä mielessä: ensi kaudella järjestettävät alle 20-vuotiaiden EM-kisat ja kahden vuoden päästä urheiltavat alle 20-vuotiaiden MM-kisat.

– Ne ovat seuraavat isot stepit. Varmaan ensi kaudella jo Kalevan kisoihin pikkuisen haastamaan isoja poikia.

Välineen muuttuessa painavammaksi tarkkaa metritavoitetta on vaikea antaa, mutta Laine visioi jo ensi kaudelle kelpo mitasta.

– Kyllä alkukaudella reilusti päälle 70 metrin olisi hyvä tavoite, lupaus sanoo.

Millainen vaikutus Tero Pitkämäellä on ollut Laineeseen? Katso Tulosruudun juttu ylälaidan videolta!

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja