Hirveä kipu paljasti Anun suuhun jääneen neulan palan – Röntgenkuviin ei reagoitu

Viattomasta tykytyksestä hillittömäksi säryksi muuttunut hammaskipu paljasti Anun hampaan juureen unohtuneen neulan palan. Koska Anu ei ollut osannut pyytää itselleen kopioita eri paikoissa vuosien aikana tehdyistä toimenpiteistä, syyllinen jää luultavasti löytymättä ja korvaukset saamatta. Anun luottamus hammaslääkäreihin on heikentynyt.

Eräänä perjantai-iltana viime kesänä Anun hammasta alkoi jomottaa.

– Tunsin tykytystä ylhäällä vasemmalla. Otin särkylääkettä enkä ajatellut asiasta sen kummempia. Mutta lääke ei auttanut: ien turposi, ja yhtäkkiä iski ihan todella hirveä kipu, Anu kertoo.

Anu pääsi seuraavana päivänä päivystykseen kunnalliselle hammaslääkärille.

– Röntgenkuvissa näkyi erittäin paha tulehdus. Hammassillan kantavan hampaan paikkaa hiottiin, jottei se ottaisi kiinni alahampaaseen. Olo helpottui hieman. Muuta ei kuulemma voinut tehdä.

– Lauantai meni hionnan jälkeen mukavasti, mutta sunnuntaina alkoi taas aivan kamala särky. Keskiviikkona pääsin omalle yksityiselle hammaslääkärilleni. Pyysin häntä kuvaamaan hampaan aivan juuresta melkein silmän alapuolelta, sillä niillä paikkeilla tuntui jotenkin oudolta.

Röntgenkuvasta selvisi, että juuressa oli neulan pala.

– Ajattelin, ettei voi olla totta! Se nökötti siellä mädättäen luuta ja lihaa samassa paikassa, johon oli joskus aikaisemmin tehty juurihoito. Koska tulehdus oli todella paha ja leikkaus tehtävä pikimmiten, jouduin antibioottikuurille.

Poskiontelotulehdukset loppuivat

Tulehdus sekä kivut poistuivat antibiooteilla ja särkylääkkeillä. Vajaan kuukauden päästä Anu pääsi leikkaukseen.

– Pelkäsin, että se sattuisi, mutta lääkäri hoiti homman todella hienosti paikallispuudutuksessa. Ien halkaistiin ja leikattiin. Noin tunnissa neulan pala oli poistettu, Anu kertoo.

– Leikkauksen jälkeen kaikki on ollut kunnossa. Aikaisemmin kärsin talvisin todella usein poskiontelotulehduksista nimenomaan vasemmassa poskiontelossa – ei ihmekään, kun silmähermoa liki makasi kylmä neulan pala. Nyt ei ole ollut yhtäkään tulehdusta.

Hyvin onnistuneesta leikkauksesta huolimatta asian muistelu nostaa edelleen pintaan suuttumuksen.

– Neulan palahan olisi voinut lähteä verenkiertoon ja aiheuttaa sydäninfarktin, veritulpan tai verenmyrkytyksen! Oli onni, että se koteloitui ja antoi merkin itsestään tulehduttamalla ikenen.

"Sitä luottaa hammaslääkäriin"

Anu on tehnyt tapauksesta valituksen potilasasiamiehelle.

– Käsittely voi viedä vuosia, mutta vieköön.

Hankalan asiasta tekee se, ettei Anu voi syyttää ketään – hän ei tiedä, kuka neulan oli suuhun jättänyt.

– Vaihtoehtoja on monia, sillä olen asunut ympäri Suomea ja ulkomaita. Neulan pala on voinut olla suussa vuosikausia. Sen tiedän, että itse en ole sitä sinne laittanut.

– Olen esimerkki siitä, että vaikka hampaitaan hoitaisi kuinka hyvin, kävisi yksityisellä ja maksaisi viimeisen päälle, niin mitä vaan voi käydä. Sitä kun luottaa hammaslääkäriin. Itse olen käynyt tarkastuksessa vähintään kerran vuodessa ja satsannut hampaisiini rahaa implantteineen ja siltoineen tavallisen henkilöauton verran, Anu sanoo.

Pala näkyi jo aiemmassa kuvassa

Anun mielestä ammattilaisten tulisi olla työssään huolellisempia.

– Ymmärrän toki, että hoidoissa käytettävät neulat ovat todella ohuita ja helposti katkeavia, mutta sitä suuremmalla syyllä lääkärin pitäisi sellaista pois vetäessään tarkistaa, että neula todella tulee kokonaan pois.

Huolimattomuutta tai välinpitämättömyyttä Anu koki muutenkin.

– Toinen lääkäri oli ottanut suustani röntgenkuvan jo keväällä, kun sama hammas oli reikiintynyt ja koko hammassilta pudonnut ja kiinnitetty takaisin. Kun myöhemmin katsoimme oman hammaslääkärini kanssa tuota kuvaa, selvisi, että neulan pala näkyi jo siinä. Reagoimisen sijaan lääkäri oli kuitenkin hoitanut vain juuri sitä, mitä pyysin – kiinnittänyt hammassillan takaisin.

– Jos lääkäri olisi tuolloin kiinnittänyt huomiota röntgenkuvassa näkyvään neulan palaan ja leikannut sen pois, olisin säästynyt suurilta kivuilta ja lääkkeiden syömiseltä. Lääkärikulutkin olisivat pienentyneet.

Potilaalla oikeus kopioihin

Anu kehottaa kaikkia hammaslääkärillä käyviä pyytämään aina itselleen kopiot kaikista toimenpiteistä röntgenkuvineen. Niin selviää, mitä käynnillä on tehty.

– Itse en aikaisemmin tiennyt, että potilaalla on tähän oikeus. Kun olen myöhemmin yrittänyt metsästää tietoa vaurioituneen hampaan hoidosta eri hammaslääkärikeskuksista Suomesta ja ulkomailta, juuri mitään ei ole selvinnyt. Tämän takia tuskin koskaan saan tapahtuneesta korvauksia.

– Vain yksi ystävällinen hammaslääkäri lähetti minulle kaikki hampaistani heidän hoitolassaan otetut röntgenkuvat sekä kopiot toimenpidekorteista. Niistä ei selviä mitään neulaan liittyen, mutta skannasin ne silti Potilasvakuutuskeskukseen.

Vaikka tapahtunut harmittaa Anua, hän on kiitollinen, ettei pahempaa ehtinyt tapahtua.

– Tärkeintä on, että asia selvisi ja olen nyt terve.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja