Mainos

Himmeneekö valo taloustunnelin päässä Yhdysvalloissa?

Yhdysvallat näyttää rämpivän päättäväisen oloisesti ylös taantuman suosta.

Työttömyystilanne on kohentunut yllättävänkin vauhdikkaasti, kuluttajat ovat uskaltautuneet käyttämään rahaa, autot käyvät kaupaksi ja talouskasvulukuja on korjattu toiveikkaampaan suuntaan.

Myös Wall Street näyttää mallia: Dow Jones –indeksi on ensi kertaa vuosiin 13 000 pisteen tasolla ja Nasdaq kosiskelee 3 000 pistettä.

Silti Yhdysvalloissa riittää yhä epäuskoisia, jotka puistelevat päätään. Heidän mukaansa talouden eväät eivät riitä kestävään kasvuun.

Yksi syy on polttoaineen hinta. Bensan hinta on noussut vauhdilla, 13 prosenttia vuoden alusta, ja se uhkaa hyydyttää sekä yksityistä kulutusta että nostaa hintoja. Kun gallonahinta nousee neljän dollarin tasolle, niin se alkaa vaikuttaa kuluttajien ajokäyttäytymiseen sekä heidän rahankäyttöönsä.

"Käänne huonompaan tapahtuu kesällä"

Keskuspankki Fedin pääjohtaja Ben Bernanke valutti kylmää vettä toiveikkaiden niskaan. – Toipuminen en epätasaista sekä vaatimatonta, hän varoitti.

Yksi suurimpia talouden todellisen elpymisen esteitä on yhä asuntolama. Asuntojen hinnat eivät ole lähteneet vieläkään kunnolliseen nousuun, päinvastoin, ja pakkolunastukset ovat yhä arkipäivää.

Valtavalla määrällä asuntovelallisia on enemmän velkaa, kuin mitä asunnon arvo on tällä hetkellä. He eivät voi siis lähteä työn perään, koska eivät voi myydä asuntoaan tappiolla. Niin kauan, kun kulutus ei ole kunnossa, niin talouskasvu ontuu. Yhdysvaltain taloudestahan muodostuu 70 prosenttia yksityisestä kulutuksesta.

Yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista talousguruista, ECRI –tutkimuslaitoksen toinen perustaja Lakshman Achuthan on myös varuillaan. Hänen mukaansa toinen taantuma on väistämätön.

Achuthanin ennustukselle antaa painoarvoa se, että hän ei ole erehtynyt kertaakaan taantumaennusteissaan. Hänen mukaansa käänne huonompaan tapahtuu kesällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.