Kiinan kasvu hidastuu - taakkana konkurssit ja lainat

Maailman toiseksi suurimman talouden kasvu hidastuu selvästi tulevina vuosina.

Maailmanpankki ennustaa, että kasvu on tänä vuonna vielä 8,4 prosenttia, mutta hidastuu vuonna 2016 seitsemään prosenttiin. Viime vuonna kasvu oli vielä 9,2 prosenttia ja edellisvuonna 10,4 prosenttia.

Pitkään jatkunut kaksinumeroinen kasvukausi on ohi. Tilanteeseen vaikuttaa erityisesti viennin supistuminen. Viennin osuus Kiinan bruttokansantuotteesta on noin 20 prosenttia. Euroopan talousongelmat vaikuttavat suoraan Kiinaan, sillä EU on Kiinan suurin kauppakumppani.

Yhdysvaltain velkaongelmat ovat yhä olemassa ja vienti hidastui viime vuonna myös sinne. Sama kehitys on jatkunut alkuvuonna.

Kiinan kauppa oli alijäämäistä viimeksi vuonna 1993, mutta tänä vuonna alijäämä on jälleen mahdollista. Inflaatio oli viime vuonna Kiinassa noin neljä prosenttia.

Kiinan talous käännekohdassa

Euroopan maiden investoinnit Kiinaan ovat myös vähentyneet. Se johtuu paitsi eurooppalaisten yritysten vaikeuksista myös kustannusten kohoamisesta ja ulkomaisten yritysten aseman kiristämisestä. Yrityksille on tullut myös uusia veroja ja maksuja.

Kiinan taloudella on myös muita ongelmia, kuten työpaikkojen häviäminen, konkurssit sekä hoitamattomien lainojen suuri määrä. Tuloerot kaupunkiväestön ja maalaisväestön välillä ovat vain kasvaneet.

Kiinan talous on selkeässä käännekohdassa, ja sen on saatava kotimainen kulutus kasvamaan ja työpaikkoja teollisuuden tilalle palvelusektorilta.

Kiinan on asiantuntijoiden mukaan yksityistettävä valtionyhtiöitä ja purettava monopoleja monilla keskeisillä aloilla. Bkt:n kasvulukujen sijaan Kiinassa on panostettava laatuun.

Lue myös:

    Uusimmat