Himalajan tuhoisasta lumivyörystä selvinnyt: Ensin kuului jyly, sitten tuli lumi

Vuorikiipeilijät olivat leirissä makuupusseissaan nukkumassa, kun lumivyöry iski aamuyöstä lähellä Manaslu-vuoren huippua.

– Heräsin valtavaan jylinään. Sitten lumi vyöryi alas ja murskasi telttamme. Se pyyhkäisi meidät telttoinemme sata metriä alaspäin, kertoi 26-vuotias saksalainen Andreas Reiter.

Reiter oli yksi niistä, jotka olivat jo melko lähellä 8 156-metrisen Manaslun huippua, kun vyöry sunnuntaina aamuyöllä vei heidät mennessään. Reiterilta murtui turmassa selkä. Silti hän on yksi onnekkaimmista, sillä hän selvisi hengissä.

Nepalissa ensi kertaa kiipeillyt Reiter kertoi harkinneensa ryhmänsä kanssa paluuta alaspäin, koska sää oli huono ja lumivyöryjen vaara suuri. Ryhmä ei kuitenkaan ehtinyt toteuttaa aiettaan.

– Vyöry ei haudannut minua alleen vaan vei mukanaan. En pystynyt liikkumaan enkä auttamaan ihmisiä, jotka huusivat apua kuolemanhädässä, Reiter kuvaili sairaalavuoteelta Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa.

Lumivyöry vaati ainakin yhdeksän kiipeilijän hengen. Kaksi ranskalaista ja yksi kanadalainen kiipeilijä olivat maanantaina edelleen kateissa, ja toiveita heidän löytymisestään hengissä ei juuri ollut. Viisi kiipeilijää saatiin pelastettua vyöryn jäljiltä.

Tappajavuorella huono maine

Manaslu on maailman kahdeksanneksi korkein vuori ja kaikkein vaarallisimpia kiipeilypaikkoja. Paikalliset kutsuvat sitä Tappajavuoreksi lumivyöryjen yleisyyden vuoksi. Yli 60 ihmistä on saanut vuorella surmansa sen jälkeen kun huippu vuonna 1956 vallattiin.

Henkiinjääneiden joukossa oli sunnuntaina 48-vuotias Glen Plake, kolminkertainen freestylen maailmanmestari Kaliforniasta. Hän kuvaili jälkeenpäin maanvyörypaikkaa kuin sotatantereeksi.

Vaikka oli jo aamuyö, Plake ei nukkunut vaan luki kirjaa. Hän ehti kuulostella kaverinsa kanssa ääniä, jotka vaikuttivat kovalta tuulenpuuskalta.

– Sitten se iski. Tempauduin jäälohkareen yli ja syöksyin 300 metriä vuorta alas. Kun pysähdyin, olin yhä makuupussissa, yhä teltassa, otsalamppu päässä.

Jos kuolonuhrien määrä varmistuu kahdeksitoista, turma on pahin Himalajalla vuoden 2005 jälkeen. Tuolloin 18 ihmistä sai surmansa, kun lumivyöry iski ranskalaisten leiriin.

Himalajan kiipeilysesonki on keväällä, mutta kiipeilijöitä on vuoristossa myös monsuunisateiden jälkeen syksyllä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat