Karvaiset luomet voivat olla avain kaljuuden parantamiseen

Millaisia vaikutuksia hiustenlähdöllä on psyykkiseen hyvinvointiin? 9:38
Millaisia vaikutuksia hiustenlähdöllä on psyykkiseen hyvinvointiin? Tutkija kertoo, miten hiustenlähtöön suhtaudutaan.

Iholta löytyvät karvaiset luomet saattavat sisältää avaimen kaljuuntumisen hoitoon.

Apu kaljuuteen saattaa olla lähempänä kuin uskotkaan nimittäin karvaisissa luomissasi. Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan karvaa lykkäävät luomet voisivat tulevaisuudessa olla avain kaljuuntumisen hoitoon.

Tutkimuksessa tutkittiin hiirien luomia. Tulos julkaistiin Nature-lehdessä.

– Havaitsimme, että vanhenevat [luomien] pigmenttisolut tuottavat suuria määriä signaalimolekyyliä nimeltä osteopontiini, kuvaa tutkimusta tehnyt Maksim Plikus.

Osteopontiinista apu hiustenlähtöön?

Osteopontiini sai aiemmin lepotilassa olleet ja kooltaan pienet karvatupet aktivoitumaan uudelleen. Tuloksena on paksuja karvoja. Karvojen kantasoluista puolestaan löytyi osteopontiiniin reagoiva reseptorimolekyyli nimeltä CD44. Hiirimallinnukset, joista puuttui jompikumpi, tuottivat huomattavasti vähemmän karvankasvua.

Plikusin mukaan luomien vanhenevia soluja on tavallisesti pidetty ikääntymisprosesseja edistävinä ja uudistumiselle haitallisina. Tulosten perusteella niissä voisi kuitenkin olla positiivisiakin puolia. 

Voiko osteopontiini toimia ihmisillä?

Plikus myöntää, että hiirikokeiden tulos ei välttämättä suoran päde ihmisiin.

– Luonto on jo tehnyt kannaltamme oleellisen tärkeän kokeen: miljoonilla ihmisillä on karvaisia luomia, joissa saattaa olla lisääntynyttä osteopontiinia, Plikus maalaili Fierce Biotechille. 

Plikus uskookin osteopontiinin mahdollisuuksiin hiustenlähdön suitsimisessa. Hänen mukaansa hiustenlähdön juurisyy on yleensä hankalampi hallittava kuin ihmiset olettavat.

– Hiustenlähtöön ei kuole, joten sitä aliarvioidaan. Ihmiset ajattelevat "miten vaikeaa se [hoito] nyt voi olla?". Totuus on, että se on hyvin hankalaa, Plikus sanoo.

Katso myös: Onko sokerointi paras tapa päästä ihokarvoista eroon? Fanni selvitti, onko lopputulos kivun ja jännittämisen arvoinen:

Mitä sokeroinnissa tarkalleen tapahtuu? Fanni selvitti, onko lopputulos kivun ja jännittämisen arvoista 4:28

Lue myös:

    Uusimmat