Kenelle täitä tulee ja miksi?

Rachel poistaa työkseen täitä muiden hiuksista – näin hän hankkiutuu kutiavista pääloisista eroon: ”Isoin myytti on…” 2:17
KATSO MYÖS: Nainen poistaa työkseen täitä muiden hiuksista – näin hän hankkiutuu kutiavista pääloisista eroon.

Päätäi on loinen, jolle kelpaavat kenen tahansa hiukset. Hypätä tai lentää se ei kuitenkaan osaa.

Havaittu täitä! Koulusta saapuva lappu on monen vanhemman kauhu, mutta miten täitä saadaan ja kehen ne voivat iskeä? Miksi täitä tuntuu kulkeutuvan kotiin aina juuri koulusta tai hoitopaikasta?

Täi ei kerro mitään ihmisen hygieniasta

Päätäit eivät osaa hypätä eivätkä lentää, joten vain samassa tilassa olemalla täitä ei voi saada. Ihmisen päätäi ei myöskään tartu lemmikkiin tai lemmikistä ihmiseen.

Täit leviävät esimerkiksi hattujen, harjojen, kampojen tai muiden esineiden välityksellä. Jos päät osuvat vaikkapa leikkiessä yhteen, täitä voi saada.

Täi ei kerro mitään ihmisen hygieniasta tai siitä, onko hän siisti; päätäit voivat tarttua kehen tahansa. Ne osaavat tarrautua myös muutaman millin mittaiseen sänkeen.

Miksi täitä tulee juuri lapsille?

USA Todayn haastatteleman lastenlääkäri Jason Nagatan mukaan täitä saa todennäköisesti "lähikontaktilajeissa" – siis esimerkiksi urheillessa, yökylässä, leikkiessä tai muissa lapsille tutuissa tilanteissa. Nagatan mukaan lapset saavatkin täitä todennäköisemmin kuin aikuiset, koska ovat hyvin lähellä toisiaan esimerkiksi leikkiessään.

– Kouluympäristössäkin yleistä ovat läheisyys ja jaetut tilat, jotka lisäävät täiden leviämistä lapsesta toiseen, hän kuvaa.

Kuoleeko täi hiusväriin?

Täistä pääsee eroon niille tarkoitetuilla tuotteilla, joita saa apteekista.

Nagata muistuttaa, ettei täi välitä hiusväristä, sampoosta, hoitoaineista tai siitä, että hiuksia värjätään.

– Täi käyttää koukkumaisia jalkojaan kiinnittyäkseen hiukseen eikä hiusväri vaikuta sen kykyyn toimia näin, hän muistuttaa.

Katso myös: Iik, täitä! Lääkäri kertoo, kuinka nujerrat epämiellyttävät hiusvierailijat

Iik, täitä! Lääkäri kertoo, kuinka nujerrat epämiellyttävät hiusvierailijat 6:38
Kuuntele asiantuntijan vinkit täin karkottamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat