Hiillostetaanko Putinia hyvä poliisi, paha poliisi -menetelmällä?

Itä-Ukrainan kriisin ratkaisemiksi on vetämässä samaan aikaan kaksi radikaalisti toisistaan poikkeavaa linjaa: aseapu Ukrainan armeijalle ja diplomatian tie. 

Arvovaltainen EU-kaksikko, Saksan ja Ranskan johtajat Angela Merkel ja Francois Hollande, matkaa tänään Moskovaan esittelemään Vladimir Putinille rauhansuunnitelmaa, mikä saattaa nytkäyttää pahasti kärjistyneen kriisin kohti tulitaukoa.

Suunnitelman sisällöstä ei ole saatu tietoja julkisuuteen.  

Samaan aikaan arvuutellaan Yhdysvaltain päämäärillä mahdollisen aseavun osalta. Eilen Kiovassa vierailleen ulkoministeri John Kerryn mukaan maa päättää aseavusta Ukrainalle pian.

Nyt seurataan tarkkaan, kumpi linja puree Venäjään paremmin. Vai ovatko ne osa yhteistä peliä.

– Meneillään voi myös olla suunnitelma, jossa Yhdysvallat vetää paha poliisi -linjaa ja Eurooppa on neuvotteleva hyvä poliisi. Tällä yhteispelillä toivotaan ehkä saatavan aikaan ratkaisuja Moskovassa, arvioi Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith.

USA:n mahdollisen aseavun 3 pointtia, tutkija Hanna Smith:

1. Yhdysvallat näyttää olevansa tosiaan. Jos Venäjä ei halua vieläkään lähteä neuvottelemaan rakentavasti, aseiden tuonti Itä-Ukrainaan on todellinen vaihtoehto.

2. Yhdysvallat haluaa näyttää eurooppalaisille liittolaisille kykenevänsä tekemään vaikeita ratkaisuja yhteisen puolustuksen nimissä.

3. Sisäpoliittisesti maan johdolle on vaarallista näyttää heikolta suurvaltapolitiikassa.

Puheet on nähtävä myös osana diplomaattista asetelmaa, jossa tällä vaihtoehdolla väläyttäminen saattaa tehdä neuvotteluasetelmasta Ukrainan johdolle suosiollisemman.

– Tämä voi olla näkymän luontia siitä, että jos asiassa ei nyt päästä sopuun, niin tällaiset asetelmat [Yhdysvaltain aseapu Ukrainalle] siellä odottavat, sanoo Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Ukrainan johto on viestittänyt voimakkaasti julkisuuteen, että se tarvitsee puolustuksensa tueksi uusia aseita. Erityisesti pulaa on kehittyneistä asejärjestelmistä.

Paljastuuko Venäjän osallisuus?

Everstiluutnantti Petteri Kajanmaa Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää mahdollisena, että Yhdysvallat pyrkii aseavulla aivan toiseen tavoitteeseen kuin sotilaallisen konfliktin kärjistämiseen.

Aseistamalla Ukrainan hallituksen armeijaa se voisi pakottaa Venäjän tuomaan lisää joukkoja ja aseistusta Itä-Ukrainaan. 

– Tätä kautta Venäjän toimet paljastuisivat kansainväliselle yhteisölle ja saataisiin todisteita siitä, että Venäjä on osallinen konfliktiin, Kajanmaa arvioi eilen MTV:n uutisten haastattelussa.

Tämä puolestaan voisi johtaa tilanteeseen, jossa Venäjään kohdistettaisiin entistä voimakkaampia poliittisia toimia.

Lue myös:

    Uusimmat