Mainos

Hiihtokäry kaikkien aikojen laajin

Kolmen kärynneen huippuhiihtäjän B-näytteiden on määrä valmistua vuorokauden kuluessa. Dopingkäry on olympialaisten kaikkien aikojen laajin.

Venäläiset naishiihtäjät Larissa Lazutina ja Olga Danilova ovat jääneet Salt Lake Cityssä kiinni saman dopingaineen käytöstä kuin aiemmin kärähtänyt espanjalainen Johann Mühlegg ja heidät on hylätty, vahvistaa KOK:n pääsihteeri Francois Carrard. B-näytteiden tulosta ei ole vielä saatu. Tiedetään, että Mühleggin doping-näytteen A-näytteestä löytyi darbepoetin alfaa, joka on erytropoietiinin johdannainen, ja joka edistää veren hapenkuljetuskykyä.

Positiivinen tulos saatiin yllätystestistä, johon Mühlegg joutui torstaina. Mühlegg oli Salt Laken kisojen hiihtokuningas. Hän voitti kolme matkaa, 30 km, takaa-ajon ja yllätyksellisesti myös perinteisen tavan 50 km. Hän saa pitää takaa-ajon ja 30 km:n kultamitalit, koska hänen näiden kilpailujen jälkeen antamansa doping-näytteet olivat negatiivisia.

Larissa Lazutina ei saanut hiihtää naisten viestissä torstaina, koska hänen hemoglobiiniarvonsa ylitti sääntöjen salliman rajan. Lazutina voitti sunnuntaina 30 km, mutta menettää kultamitalin doping-rikkeen takia. Olga Danilova voitti 15. helmikuuta takaa-ajon, jota voittoa hän ei menetä. Sen sijaan Danilovan hiihto sunnuntain 30 km:llä hylättiin, mutta tuossa lajissa hän ei ollut mitalipallilla.

Mühlegg otaksuu positiivisen tuloksen syyksi ripulin, korkean ilmanalan ja tiukan ruokavalion, jota hän noudatti kisaa edeltävinä päivinä.

Mühlegg ja Lazutina määrättiin heti palauttamaan kultamitalit. Päätöspäivän julkistetut kolme positiivista doping-tulosta olivat Salt Lake Cityn olympialaisten ensimmäiset.

Ei kertakäyttöä

Suomen Antidopingtoimikunnan valvontalautakunnan puheenjohtaja, erikoislääkäri Tapio Kallio sanoo, että EPO:n kaltaisesta darbepoetiinistä eli NESPistä saadaan kunnon hyöty vasta kuukausien käytön jälkeen.

-Se häviää elimistöstä parissa vuorokaudessa elikkä sen vuoksi vaikka urheilija olisi näitä käyttänytkin jo kuukausitolkulla niin välttämättä kisoissa tai kilpailun jälkeisessä testissä ei käry käy, sanoo Kallio.

Hän pitää darbepoetiinia jopa tehokkaampanan aineena kuin EPO. Kolmen kärähtäneen hiihtäjän käyttämällä darbepoetiinilla on sama kemiallinen rakenne kuin EPO:lla. Se parantaa veren hapenkuljetuskykyä sillä erotuksella EPOoon, että teho on selvästi suurempi. Lääketieteellisesti ainetta käytetään munuaissairaudesta aiheutuvan anemian hoitamiseen.

Mitalien vieminen hätiköityä

Suomen antidoping-toimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä pitää Salt Lake Cityssä kärynneiden hiihtäjien mitalien viemistä hätiköitynä.

Seppälän mukaan KOK:n olisi pitänyt odottaa B-testien valmistumista, ennen kuin se vei mitalit darbepoetiinistä kärynneiltä hiihtäjiltä.
- Ehkä on nyt hieman hätiköity, tosin tietysti aika harvoin b-testeissä tapahtuu mitään suuria muutoksia. Olettaisin että säännöt eivät ole muuttuneet siitä mitä ne ovat olleet ja periaatteessa urheilijaa pitää voida kuulla ja se b-näyte tehdä, Seppälä sanoo.

Timo Seppälä pitää teoriassa mahdollisena sitä, että B-testit voivat vielä osoittautua negatiivisiksi. Hänen mukaansa NESPin sallittu ja kielletty määrä veressä voi hyvinkin vaihdella A- ja B-testin välillä. - Tässä on se vaara, että kun prosenttilukujen kanssa pyöritään ja analyysit ovat herkkiä, raja-arvo saattaa alittua B-testissä ja joku käryistä tavallaan putoaa pois, muistuttaa Seppälä.

Kärähtäneiden hiihtäjien B-testien on määrä valmistua vuorokauden kuluessa.

Olympialiikkeen edellinen suurskandaali koettin Soulin kisoissa neljätoista vuotta sitten kun pikajuoksija Ben Johson jäi kiinni dopingista.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.