Mainos

Hesy: Rapujen syönti on rituaali ja eläinrääkkäystä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy tuomitsee rapujen syönnin. Ravustus alkaa ensi sunnuntaina.

– Ravut eivät ole ihmiselle välttämätöntä ravintoa. Yhdessä ravussa on hyvin vähän varsinaista syötävää lihaa. Rapujen syöminen onkin suomalaisille lähinnä rituaali, joka on syytä kyseenalaistaa. Ruoka ei saa perustua eläinrääkkäykseen. Rapu ei ole elintarvike, vaan elävä, tuntemiskykyinen eläin, Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen listaa epäkohtia.

Hesy muistuttaa lähettämässään tiedotteessa, että ravut kykenevät tuntemaan kipua ja niitä on siksi kohdeltava hyvin. Ravuille pyyntikausi tietää tuskien taivalta, sillä ne keitetään elävältä ja niitä kuljetetaan ja säilytetään usein väärin.

– Ravut ovat vesieläimiä, mutta silti niitä saatetaan pitää sekä kaupoissa että kodeissa joko kuiviltaan tai liian pienissä vesimäärissä. Ravut voivat kärsiä myös huonolaatuisesta vedestä ja veden lämpötilan voimakkaista vaihteluista, ahtaista tiloista ja tungoksesta, jos niitä säilytetään liian usean lajikaverin seurassa. Väärät säilytys-, keitto- ja teurastustavat lisäävät niiden kärsimyksiä, jatkaa Luukkainen.

Hesyn mukaan Suomen eläinsuojelulaissa ja -asetuksessa esitetyt yleiset vaatimukset eläinten pidolle, hoidolle, kohtelulle ja käsittelylle koskevat kaikkia eläimiä – myös rapuja ja kaikkia muitakin selkärangattomia eläimiä. Äyriäiset on siis myös lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Tähän velvoittavat jo lukuisat tutkimukset, jotka osoittavat äyriäisten tuntevan kipua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.