Hesburgerin Salmelalle kovaa kritiikkiä – "Hesen omakaan väki ei elä annetuilla työtunneilla"

Hesburger-pikaruokaketjun perustaja Heikki Salmela kritisoi viime viikolla Ylen haastattelussa suomalaisen sosiaaliturvan vievän ihmisen työhalut. Hänen mukaansa myös työviikkojen pituutta pitäisi kasvattaa 45 tuntiin. Kaikki eivät ole hänen kanssaan samaa mieltä.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin valtuuston jäsen ja luottamusmies Anne Nyman vastaa Salmelalle Turkulainen-lehdessä julkaistussa avoimessa kirjeessään, joka leviää nyt vauhdilla myös Facebookissa.

Nyman oli jalkautunut Hesburgerin erääseen toimipisteeseen ja kysynyt sen työntekijöiltä, kuinka firmassa toimitaan. Salmelan teesit eivät Nymanin mukaan toteutuneet edes tämän omassa yrityksessä.

– Voitko kuvitella hämmästystäni, kun työntekijät murheellisina selittivät, että kukaan heistä ei saa tehdä kokopäivätöitä paitsi ravintolapäällikkö? Työhaluja ja -kykyjä olisi, mutta sopimustunnit ovat todella surkeat. Toiseen Hesburgeriinkaan ei uskalla vaihtaa, koska tarjolla on vain neljän tunnin (kyllä, luit aivan oikein: neljän tunnin!) viikkotyösopimuksia, Nyman tilittää.

Salmelan yrityksen tarjoamilla työtunneilla ei Nymanin mukaan ole mahdollista elättää itseään. Neljän tunnin viikkosopimus on hänestä todellista pilkantekoa ja vaatimus 45-tuntisesta työviikosta suorastaan irvokas, kun palveluala on ongelmissa vastentahtoisen osa-aikatyön takia.

"Tämäkö on sitä työpaikkojen luomista?"

Suomessa työskentelee osa-aikaisena Nymanin mukaan yli 300 000 palkansaajaa ja määrä on kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana yli 60 prosentilla. PAMin vuoden 2013 jäsenkyselyn mukaan esimerkiksi lähes kolme neljästä myyjästä työskentelee osa-aikaisena siksi, ettei kokoaikatyötä ollut tarjolla.

– Ketään ei kokoaikaisteta, vaan mieluummin otetaan aina vain lisää osa-aikaisia naurettavilla 6 tai 12 tunnin viikkosopimuksilla. Tämäkö on sitä työpaikkojen luomista, josta nykyään puhutaan?

Nyman perääkin nyt Salmelalta sanojen sijaan tekoja omassa yrityksessään ja että Hesburger tarjoaisi kaikille työntekijöilleen riittävät työtunnit.

– Kun kaikki Suomen vastentahtoiset osa-aikaiset ovat saaneet kokopäiväsopimuksen ja tekevät iloisena täyttä työviikkoa, niin katsotaanko vaikka sitten uudestaan sitä työviikon pituutta, Nyman päättää.

Lue myös:

    Uusimmat