Ruokalähettipalvelu kiistää riistopalkan – SAK: Silpputyötä tulee aina olemaan

Muuttuuko entinen työelämä yhä silpummaksi? Ilmestyykö markkinoille yhä enemmän yrityksiä, jotka teettävät työntekijöillä mitä kummallisempia osa-aikaisia hanttihommia?

SAK:n tutkija Juha Antila vastaa, että ei, mutta erilaisia täydentäviä silpputöitä tulee olemaan jatkossakin.

– Monta kertaa ajatellaan, että on keksitty jotain sellaista, mitä ei koskaan ole ollut. Todellisuudessa erilaista keikkatyötä, hanttihommaa on ollut niin kauan kuin on ollut palkkatyötä.

– En jaksa uskoa siihen, että tällaisilla yrityksillä on rajattomat kasvumahdollisuudet. Tällaisista yrityksistä maksetaan työntekijälle aika pieniä palkkoja, joten harva ihminen laskee elämäänsä ja toimeentuloaan pidemmällä aikajänteellä tällaisen silpputyön varaan, Antila perustelee.


Wolt kuljettaa ruokaa ravintoloista

Esimerkkinä silpputyön tuottajasta on suomalainen startup Wolt, joka tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden tilata älypuhelimella ruokaa kotiin myös sellaisista ravintoloista, joilla ei ole ollut omaa kotiinkuljetusta. Woltia on hiljattain arvosteltu siitä, että se teettäsi työntekijöillään työtä riistopalkalla.

Woltin operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen kiistää MTV:n Huomenta Suomessa huhut riistotyöstä.

Helsingin Sanomat on muun muassa kertonut, että Woltin lähetti tienaa vain 150 euroa viikossa.

Mykkäsen mukaan heillä viikossa tienaa noin 300 euroa eli tuplasti enemmän kun HS uutisoi.

– Jos työskentelee viisi päivää viikossa noin kahdeksan tuntia päivässä, kyllä siitä verojen jälkeen meillä työntekijän käteen jää vähintään 300 euroa. Lehtijutussa mainittiin viikon työ, mutta todellisuudessa henkilö oli tehnyt viikon aikana vain 25 tuntia töitä, joten silloin kulujen vähennysten jälkeen hänelle pitäisi jäädä käteen noin 250 euroa, Mykkänen oikaisee.

Monet tahot ovat ihmetelleet, miten yritys voi pärjätä kuljettamalla ruokaa asiakkaille.

Muun muassa Hesburgerin perustaja Heikki Salmela on sanonut, ettei tällainen palvelu ole mahdollinen. Hän on itse yrittänyt palvelukonseptia, ja se on tuottanut suuria tappioita. Salmelan mielestä kolmella eurolla ei ole mahdollista kuljettaa ruokaa laillisesti asiakkaille.

– Meillä asiakas ja ravintola maksavat yhdessä kotiinkuljetuksen. Asiakas maksaa neljä euroa. Ei me yrityksenä tällä mitään voittoja tahkota. Me olemme saaneet kuljetusoperaation juuri ja juuri kannattavaksi, Mykkänen kommentoi Salmelan arvostelua.


SAK:n Antila sanoo, että Woltin kaltaisissa yrityksissä yrittäjän riski pyritään siirtämään työntekijälle.

– Se on vanha keino ja sellaisia yrityksiä on ollut Suomessa kautta aikojen.

Woltin Mykkänen myöntää, että heilläkin työntekijä kantaa jossain määrin yrittäjän riskin.

– Meillä ihmiset, jotka tätä hommaa tekevät, ovat paljolti parikymppisiä opiskelijoita, joilla on muutama tunti viikossa aikaa tehdä töitä. Meillä lähetit tykkäävät tehdä töitä palkkiomallilla, koska he voivat itse sanoa vaikkapa tuntia ennen mahdollista työkeikkaa, että en tule töihin tänään. He voivat myös tuntia ennen ilmoittautua tekemään jotakin keikkaa. Heillä on siis oma vapautensa, joka sopii heidän elämäänsä, puolustaa Mykkänen firman työtapoja.

Lue myös:

    Uusimmat