Herttuatar Meghan ottaa painavasti kantaa aborttioikeuden kumoutumiseen – vaatii myös miehiä pitämään ääntä: "Seuraukset vaikuttavat meihin kaikkiin"

Yhdysvaltojen aborttilaki vaarantaa haavoittuvassa asemassa olevien terveyden 3:38
Yhdysvaltojen aborttilaki vaarantaa haavoittuvassa asemassa olevien terveyden

Herttuatar Meghan totesi aborttioikeuden kumoutumisen viestivän, ettei naisilla tai heidän terveydellään oloe väliä.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi viime viikonloppuna perustuslaillisen oikeuden aborttiin. Muutos tarkoittaa, että jokainen osavaltio saa päättää, onko naisella osavaltion alueella oikeus aborttiin vai ei.

Päätös on synnyttänyt valtavasti keskustelua ympäri maailman. Sussexin herttuatar Meghan  otti osaa keskusteluun Vogue-lehdessä yhdessä feministiaktivisti Gloria Steinemin ja journalisti Jessica Yellinin kanssa.

Herttuatar totesi aborttioikeuden kumoutumisella olevan todellinen vaikutus naisten elämään ja kehoon.

– Naiset kertovat jo tarinoita siitä, kuinka heidän fyysinen turvallisuutensa on vaarassa. Naiset, joilla on resursseja, matkustavat tehdäkseen abortin, ja ne, joilla ei ole, saattavat yrittää tehdä itselleen abortin suurella riskillä, hän sanoi.

– Jotkut joutuvat hankkimaan aborttipillereitä sääntelemättömistä apteekeista. Toiset, jotka ovat raskaana ja joutuvat terveydelliseen hätätilanteeseen, ovat lääkäreiden ja lakimiesten armoilla selvittääkseen, voidaanko heidän pelastamiseensa tarvittava toimenpide ylipäätään tehdä, hän jatkoi.

Meghanin mukaan tämä viestii naisille, ettei heidän fyysisellä turvallisuudellaan ja näin ollen heillä ylipäätään ole väliä.

Kolmikko jutteli aborttiin ja naisten terveyteen liittyvän keskustelun normalisoimisesta. Herttuattarelta kysyttiin, mitä nämä aiheet tuovat hänelle mieleen.

– Ajattelen sitä, miten onnekkaaksi tunsin itseni saadessani molemmat lapseni. Tiedän, miltä tuntuu olla yhteydessä siihen, mitä kehossasi kasvaa. Se, mitä kehollemme tapahtuu, on niin syvästi henkilökohtaista, mikä voi myös johtaa hiljaisuuteen ja stigmaan, vaikka niin monet meistä käyvät läpi henkilökohtaisia ​​terveyskriisejä.

Meghan kertoi tietävänsä myös, miltä keskenmeno tuntuu. Herttuatar kävi läpi keskenmenon vuonna 2020, vuosi ennen hänen ja prinssi Harryn  toisen lapsen Lilibetin syntymää. Hän kertoi raskaasta kokemuksestaan New York Times -julkaisussa vuonna 2020.

Herttuatar totesi, että mitä enemmän elämäämme ja kehoomme vaikuttavista asioista keskustellaan ja niitä normalisoidaan, sitä enemmän se lisää ihmisten ymmärrystä.

– Tässä on kyse naisten fyysisestä turvallisuudesta. Lisäksi on kyse myös taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta, yksilön itsemääräämisoikeudesta ja siitä, keitä me yhteiskuntana olemme. Ketään ei saa pakottaa tekemään päätöksiä, joita hän ei halua tehdä, jotka ovat vaarallisia tai vaarantavat hänen henkensä, hän sanoi.

Meghan sanoi kyseen olevan mahdollisuudesta valita, olipa kyseessä sitten esimerkiksi nainen, joka ei ole valmis perustamaan perhettä tai pariskunta, joka haluaa valita lapsensaannin ajankohdan.

Herttuattaren mukaan myös miesten tulisi osallistua keskusteluun ja pitää meteliä aborttioikeuden kumoutumisesta.

– Miesten on pidettävä ääntä tällä hetkellä ja tämän jälkeen, koska nämä päätökset vaikuttavat ihmissuhteisiin, perheisiin ja yhteisöihin ylipäätään. Ne voivat kohdistua naisiin, mutta seuraukset vaikuttavat meihin kaikkiin, herttuatar sanoi

Nainen kertoi keskustelleensa viime päivinä edellä mainitusta aiheesta paljon miehensä prinssi Harryn kanssa ja totesi myös prinssin olevan feministi. Herttuattaren mukaan sekä hän että prinssi Harry reagoivat aborttioikeuden kumoutumiseen äreästi. 

– Tiedän, että niin monet naiset tuntevat tällä hetkellä epätoivoa. Mutta jälleen kerran, meidän on yhdistyttävä eikä ruveta rypemään. Meillä on töitä tehtävänä.

Lähteet: People, Vogue

Lue myös:

    Uusimmat