Mainos

Hermomyrkyn kehittäneen tiedemiehen arvio: "Skripalit eivät tule koskaan selviämään"

1:56

Novichokin kehittäjä, kemisti Vil Mirzayanov, 83, kertoo Reutersille, että hänellä ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi vastuussa hermomykkyiskusta, joka kohdistettiin entisen kaksoisagentti Sergei Skripaliin ja tämän tyttären Julia Skripaliin.

Neuvostoliiton aikana hermomyrkkyä kehittänyt Mirzayanov perustaa väittämänsä tietoon, että Venäjä pitää tiukkaa kontrollia Novichok-varastostaan, ja hänen mukaansa hermomyrkyn kehittäminen aseelliseen käyttöön on liian monimutkaista yksittäiselle toimijalle.

– Kreml kieltää osallisuutensa hermomyrkkyiskuun, mutta se ei tarkoita mitään, Mirzayanov kommentoi Reutersille.

Mirzayanov epäilee Putinin käyttäneen hermomyrkkyä pelotellakseen muita toisinajattelijoita vaikenemaan. Hermomyrkyn kehittäjä pitää todennäköisenä, että myrkyn osat on tuotu maahan erillään ja sen käytön hyvin tunteva henkilö on valmistanut myrkyn suoraan Britanniassa.

Sergei ja Julia Skripal löydettiin tajuttomina penkiltä 4. maaliskuuta Britannian Salisburyssa. Kaksikko on yhä edelleen sairaalassa tiedottomassa tilassa. Britannian viranomaisten tietojen mukaan heidät myrkytettiin Novichok-hermomyrkyllä.

Novichokia kehitettiin salassa vuosia

Kylmän sodan loppuvaiheissa kehitettyä myrkkyä tehtiin muulta maailmalta salassa. Mirzayanov osallistui Neuvostoliitossa vuosia maan kemiallisten aseiden salaiseen kehitysohjelmaan. Miehen mukaan kemiallisten aseiden kehitysprojektissa työskenteli tuohon aikaan jopa 30 000–40 000 ihmistä, joista noin 10 000 keskittyi juuri Novichokin kehittämiseen.

Novichok on yli kymmenen kertaa voimakkaampi hermomyrkky kuin toinen tunnettu hermomyrkky VX. Hermomyrkkyä kehittänyt tiedemies kertoo kokevansa syyllisyyttä elämäntyöstään.

– Osallistuin itse tämän rikollisen hankkeen toteuttamiseen ja siksi olen kemiallisten aseiden kiivain vastustaja, mies kommentoi Independentille.

Mirzayanov kertoi Reutersille olleensa vihainen, kun 1990-luvun alussa muiden maiden allekirjoittaessa sopimuksia kemiallisten aseiden kieltämiseksi Venäjä piilotteli Novichokin olemassaoloa. Hänen mukaansa Venäjä tuhosi tuolloin vanhoja asevarastojaan, mutta piti Novichokin.

Mirzayanovin mukaan Novichokia pystytään kehittämään harmittomista ainesosista, jonka vuoksi Venäjän oli helppo peittää kehitystyö ja väittää sitä maataloustuotannoksi.

Mirzayanov erotettiin ja vangittiin Venäjällä sen jälkeen, kun mies antoi lehtiartikkeliin haastattelun, jossa hän tuli paljastaneeksi viimeisimpiä tietoja kemiallisten aseiden kehityksestä. Hänen syytteensä hylättiin myöhemmin länsimaiden viranomaisten painostuksen seurauksena.

Mies muutti tapahtumien jälkeen Yhdysvaltoihin, jossa hän julkaisi kirjan, joka paljasti hänen tietonsa Venäjän salaisesta kemiallisten aseiden kehityksestä.

Mirzayanovin pahin painajainen

Novichok hyökkää hermostoa vastaan saaden aikaan hengitysvaikeuksia ja käsittämätöntä kipua.

– Se on kidutusta ja täysin parantumatonta, lukuisia koe-eläimiä laboratoriossa katsellut Mirzayanov luonnehtii.

Mirzayanov kertoi Independentille haastattelussa, että hän pelkää satojen Salisburyn asukkaiden olevan vaarassa iskun jälkeen. Hänen mukaansa myrkky on niin voimakasta, että se saattaa vielä vuosienkin jälkeen aiheuttaa vaaraa alueen asukkaille. Mahdollinen vaikutus voi näkyä esimerkiksi rintakipuina tai koordinaatiovaikeuksina.

Mirzayanov kertoo Sky Newsille haastattelussa, että hän ei usko Sergei ja Julia Skripalin selviävän murhanyrityksestä. Uutinen Sergei Skripalin kohtalosta on järkyttänyt Mirzayanovia.

– En olisi koskaan voinut kuvitella, en edes painajaisissani, että osalti minun kehittämääni kemiallista asetta käytettäisiin terroristisena aseena, Mirzayanov kommentoi Reutersille.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja