Britanniassa käytetyn hermomyrkyn kehittäjä myi ainetta rikollisille – "Järkyttävää ammattitaidottomuutta venäläisiltä agenteilta"

6:18

Novitshok-hermomyrkkyperheen kehittäjiin kuuluva professori Leonid Rink vahvistaa Novitshokin olemassaolon haastattelussa, jossa hän kertoo työstään. Hän sanoo myyneensä erittäin tappavaa myrkkyä rikollisille. Rink kertoo työstään venäläiselle RIA-uutistoimistolle.

Kemisti Leonid Rink kertoi venäläismedialle viime viikolla työstään yhtenä Novitshok-hermomyrkyn kehittelijänä. Rink kertoi työskennelleensä 27 vuoden ajan 1990-luvun alkuun asti Novitshokin parissa Shihanin suljetussa kaupungissa Saratovin alueella Keski-Venäjällä. Novitshokin kehitys valtiollisessa tutkimuslaitoksessa oli osa hänen väitöskirjatyötään.

– Suuri joukko asiantuntijoita biokemian, toksikologian ja tekniikan alalta työskenteli Novitshok-ohjelmassa Shihanissa ja Moskovassa. Saimme loppujen lopuksi aikaan hyvän lopputuloksen, Rink sanoo.

Hän sanoo myös, ettei Novitshok ole varsinaisesti yksittäinen aine, vaan joukko hermomyrkkyjä, jotka muodostavat kokonaisen kemiallisen sodankäynnin järjestelmän. Neuvostoliitossa siitä käytettiin nimeä Novitshok-5.

Venäjä olisi tappanut

Rink kertoo salakuljettaneensa Novitshokia laboratoriosta myydäkseen sitä rikollisille. Hän sanoo pyytäneensä lääkepullollisesta hermomyrkkyä 1500-1800 dollaria. Rink kertoo säilyttäneen kahdeksaa tai yhdeksää pulloa hermomyrkkyä autotallissaan.

Venäläinen entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä sairastuivat hengenvaarallisesti Novitshokista tämän kuun alussa Salisburyn pikkukaupungissa Britanniassa. Skripalit ovat yhä kriittisessä tilassa, samoin tapausta tutkinut poliisi.

Rink arvelee, että Venäjä ei ole Skripalien myrkytyksen takana.

– On vaikea kuvitella, että Venäjä olisi teon takana, sillä kaikki myrkkyä saaneet ovat yhä elossa. Sellainen järkyttävä ammattitaidottomuus venäläisiltä agenteilta olisi yksinkertaisesti naurettavaa ja sietämätöntä Rink sanoo.

14:45

Novitshok myös muiden tiedossa

Rinkin mielestä Venäjä ei luultavasti käyttäisi Novitshokia, koska sen jäljettä johtaisivat välittömästi Venäjälle. Hän tosin sanoo myös, että vaikka Novitshok pysyi pitkään salaisena, sen valmistustekniikka on nykyään ainakin Yhdysvaltojen, Britannian ja Kiinan tiedossa ja pystyisivät valmistamaan vastaavaa ainetta itsekin.

Britannia on syytänyt Venäjää Skripalien myrkyttämisestä. Venäjä taas on toistuvasti kiistänyt osallisuutensa Skripalien myrkytykseen.

Skripalien tapaus on aiheuttanut selkkauksen Venäjän ja lännen välille. Britannia on useiden EU-maiden tuella syyttänyt venäjää hermomyrkkyiskusta, mikä on johtanut kitkerään sananvaihtoon ja diplomaattien karkotuksiin Venäjän ja EU-maiden kesken.

Rink jäi sittemmin kiinni hermomyrkyn myymisestä yksityishenkilöille. Hänet tuomittiin salaisessa oikeudenkäynnissä yhden vuoden ehdollisen vankeusrangaistukseen.

Rinkin haastattelu paljastaa myös yllättävän yhteyden Viroon. Rink kertoo myyneensä myrkkyä 1990-luvun puolivälissä Latviassa asuneelle rikolliselle Artur Talanoville.

Talanov rikoskumppaneineen tuomittiin Pärnussa 1990-luvulla seitsemän vuoden ehdolliseen vankeusrangastukseen asellisen ryöstön yrityksestä ja tuliaseen laittomasta hallussapidosta. Talanov kumppaneineen oli yrittänyt ryöstää Hansapank-pankin asiakkaan suuren käteiskuljetuksen Etelä-Virossa vuonna 1996.

Rinkin yhteydestä Talanoviin kertoo Postimees-lehti.

Lähteet: Reuters, Postimees 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja