New York Times: Supersalainen venäläisryhmä kiertänyt jo vuosikymmenen ympäri Eurooppaa myrkyttämässä ihmisiä ja aiheuttamassa levottomuuksia – jäsenet Afganistanin, Ukrainan ja Tshetshenian veteraaneja

1:39
Britannian syyttäjälaitos nosti syksyllä 2018 syytteet kahta venäläismiestä vastaan entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä murhayrityksestä.

Venäjän sotilastiedustelupalvelu yrittää systemaattisesti aiheuttaa epävakautta Euroopassa, kertoo sanomalehti New York Times.

Lehti perustaa tietonsa turvallisuusviranomaisten lähteisiin. Lehden mukaan Yksikkö 29155 -niminen, tiukasti salattu ryhmä on toiminut jo ainakin vuosikymmenen ajan, mutta viranomaiset ovat vasta nyt pystyneet jäljittämään sen.

New York Timesin mukaan yksikkö on ollut vastuussa lukuisista tapahtumista Euroopassa, joita on aiemmin pidetty toisistaan erillisinä.

Ryhmä on yrittänyt aiheuttaa levottomuuksia Moldovassa, myrkyttää hengiltä bulgarialaisen asekauppiaan ja saada aikaan vallankaappauksen Montenegrossa, lehti kertoo.

Tarkasti suunniteltuja ja tiukasti koordinoituja yrityksiä

Näyttää siltä, että tapahtumat ovat olleet saman ryhmän tiukasti suunnittelemia ja koordinoimia. Viranomaiset saivat ryhmästä vihiä sen jälkeen, kun venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär yritettiin myrkyttää Britannian Salisburyssa viime vuonna. Molemmat selvisivät kuitenkin hengissä.

NYT:n mukaan ryhmän toiminta on niin salattua, että edes osa Venäjän sotilastiedustelusta (GRU) ei tiedä sen toiminnasta.

Ryhmän toiminta on osa Venäjän laajempaa hybridivaikuttamista, lehti kirjoittaa. Ryhmän jäseniin kuuluu muun muassa entisiä venäläisiä sotilaita, jotka ovat toimineet Afganistanissa, Tshetsheniassa ja Ukrainassa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja