Herkullisen pääsiäislampaan salaisuus – näillä resepteillä onnistut!

Herkullisen pääsiäislampaan valmistamiseen ei tarvita monimutkaisia reseptejä tai ihmekikkoja. Suussa sulavan paistin avain on laadukas liha.

Jos lähtökohta on kunnossa, erinomaiseen lopputulokseen pääsee pienellä vaivalla. Tämä sääntö pätee moneen asiaan, myös pääsiäislampaan valmistamiseen. Lampaanlihan maukkaus syntyy jo karitsan kasvuvaiheessa.

– Lampaan syömä rehu vaikuttaa merkittävästi lihan makuun. Jos lammas saa syödä lajilleen tyypillistä ruokaa, kuten heinää, myös lihan maku on aito, kertoo Jaakko Jussila eettiseen karitsanlihatuotantoon erikoistuneen Herrakunnan Lammas -tilalta.

Laadukas lampaanliha on mureaa ja sen maku on tasapainoinen, eikä siitä löydy ylimääräisiä vivahteita. Erityisesti lihan mureuteen vaikuttaa se, kuinka stressittömästi karitsa on saanut kasvaa. Ihanteellisin lampaan kasvupaikka on luonnonlaidun, jossa se voi itse valita, mitä se syö ja missä lepää.

– Lammas itse tietää parhaiten, mitä se kulloinkin tarvitsee. Luonnonlaitumella kasvilajien kirjo on suuri, ja lammas voi esimerkiksi valita, syökö se niityltä vai metsästä. Mitä vapaammin lammas voi toteuttaa tarpeitaan ja elää laumassa, sitä stressittömämmän elämän se saa, Jussila sanoo.

Herrakunnan karitsapata

Karitsan lapapaloja, niskakiekkoja tai potkia 1 / ruokailija
150 g juuriselleriä
2 isohkoa sipulia
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl oreganoa
1 puntti persiljaa
Suolaa maun mukaan
Voita paistamiseen

Paista lihojen pinta kiinni ja kauniin ruskeaksi voissa paistinpannulla. Lado lihat pataan.

Kuori ja kuutioi juuriselleri ja sipuli. Kuullota pannulla voissa, mutta älä paista. Sekoita tomaattimurskaan ja mausta suolalla ja oreganolla. Lisää sekaan osa persiljasta, mutta jätä osa lisättäväksi ennen tarjoilua. Kaada seos lihojen päälle ja laita pata uuniin.

Anna hautua kaikessa rauhassa noin 150 asteen lämmössä kunnes liha irtoaa luista, eli noin 2,5–3 tuntia. Lisää loppu persiljasilppu. Tarjoile esimerkiksi ohraton, riisin tai lohkoperunoiden kera.

Vinkki: Saat tomaattikastikkeeseen hienon pehmeän aromin, kun laitat sen kiehumaan hiljalleen kattilaan, kun aloitat ruoanlaiton. Laita kattilaan tomaattimurska, suola, oregano, osa sipulista ja noin 1 tl sokeria. Anna seoksen keittyä välillä sitä hämmentäen sen aikaa, kun ruskistat lihoja ja kuullotat vihanneksia. Lisää keitos pataan lihojen päälle ja hauduta kuten yllä.

Karitsan ribsit Nokan tapaan

1-2 karitsan kylkipalaa / ruokailija

öljyä, suolaa, hunajaa, valkosipulia ja runsaasti tuoreita yrttejä maun mukaan esim. timjami, rosmariini, rakuuna.

Valmista marinadi.Anna marinoitua noin vuorokausi jääkaapissa.

Paahda kylkipalat molemmin puolin ruskeaksi 250 asteisessa uunissa. Laita sen jälkeen folio päälle ja jatka kypsentämistä uunissa max. 150 asteessa noin 2,5 tuntia.

Lopuksi: Nokan Juha ei yleensä valmista ruokaa tarkasti ohjeen mukaan, vaan heittää mukaan mitä sattuu. Tästä soveltaen voi alkaa kokeilla!

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat