Korealaista katuruokaa kotona – tätä viikonloppuherkkua on pakko kokeilla!

bo ssam
Salaatinlehteen kääritty liha on korealaisten herkkua. Shutterstock

Bo ssäm on korealaisen katuruoan klassikko, jonka valmistus onnistuu myös kotioloissa.

Bo ssäm on katuruokaa parhaimmillaan. Se onkin noussut niin paikallisten kuin turistienkin suosikiksi. Koreassa bo ssäm on suosittu myöhäisillan herkku, ja se sopii hyvin myös suomalaisiin illanistujaisiin.

Korealaiset täyttävät bo ssäminsä höyrytetyllä possulla, mutta myös suomalaisten rakastama nyhtöpossu käy mainiosti salaatinlehtien täytteeksi.

Bo ssämin valmistaminen onnistuu helposti myös kotioloissa, mutta pitkän kypsymisaikansa vuoksi sen valmistaminen kannattaa aloittaa jo aamulla. Bo ssäm onkin täydellistä viikonloppuruokaa.

Pikkelöidyt vihannekset ja kimchisalaatti kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä.

Nyhtöpossu Bo ssäm

2 kg maustamatonta possun kassleria
0,5 dl (ruoko)sokeria
3 rkl karkeaa merisuolaa

Tee näin:
1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen uuniin laittamista. Lämmitä uuni 125 asteeseen.

2. Hiero sokeri-suolaseos possun pintaan ja laita liha vuokaan. Peitä kannella tai foliolla.

3. Paista 125-asteisessa uunissa 6–8 tuntia. Mitä pidempään maltat odottaa, sen mureampaa lihasta tulee. Valele lihaa paistamisen aikana lihasta irtoavalla nesteellä, ettei se pääse kuivumaan.

4. Kun liha on kypsää, ota irronneet lihanesteet talteen vuoan pohjalta.

5. Ripottele lihan pinnalle (ruoko)sokeria ja 2 tl karkeaa suolaa, ja anna lihan karamellisoitua ilman kantta 250-asteisessa uunissa 15–20 minuutin ajan.

6. Anna lihan jäähtyä ja revi se kahdella haarukalla nyhtölihaksi.

7. Sekoita revittyyn lihaan mausteliemi (resepti alla), ja anna maustua jääkaapissa mielellään yön yli. Lihan voi halutessaan tarjoilla jo samana iltana, mutta seuraavana päivänä maku on parhaimmillaan. Tarjoile liha lämpimänä.

Mausteliemi possulle

lihan paistolientä
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl ruokosokeria
1 limen mehu
2 rkl kalakastiketta
1 punainen chili
4 valkosipulinkynttä

Liemestä voit tehdä makeampaa, tulisempaa tai happamampaa muuntelemalla ainesten määriä oman maun mukaan. Maistelemalla pääset parhaaseen lopputulokseen.

Huomioi, että lihan paistoliemessä on itsessään jo lihan pinnasta irronnutta sokeria ja suolaa.

Pikkelöidyt vihannekset

2–3 porkkanaa
1 kyssäkaali tai retikka
1 tl suolaa        
2 tl sokeria

Etikkaliemi
2 dl valkoviinietikkaa
2 dl vettä
1 dl sokeria

1. Leikkaa kasvikset ohuiksi suikaleiksi. Sekoita suola-sokeriseos vihannesten sekaan, ja anna vetäytyä 10–15 minuuttia.

2. Huuhtele suola-sokeriseos pois, valuta kasviksia hetken aikaa siivilässä ja puristele ylimääräiset nesteet pois.

3. Sekoita valkoviinietikka ja sokeri, sekoita kunnes sokeri on liuennut täysin. Lisää liemeen vettä ja anna kasvissuikaleiden muhia liemessä yön yli.

Kevätsipulikastike

Kevätsipulia
2 rkl rypsiöljyä
2 tl riisiviinietikkaa
2 tl soijakastiketta
Raastettua inkivääriä

Tarjoiluun:

Suuria salaatinlehtiä
Kimchiä (katso resepti täältä)
Kevätsipulikastiketta
Sriracha-chilikastiketta

Tee näin:

Kääri lihaa lisukkeineen salaatinlehteen ja nauti!


Otsikkoa muokattu 14.3. klo 9.20: Poistettu sana vähähiilarinen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.