Hepatiitti E:n aiheuttama maksatulehdus voi johtaa yhteen tyypilliseen oireeseen – tulee "osalle sairastuneista"

Miksi hepatiitti E voi aiheuttaa silmien ja ihon keltaisuutta? 0:41
Miksi hepatiitti E voi aiheuttaa silmien ja ihon keltaisuutta? Mitä on bilirubiini? Epidemiologi Ruska Rimhanen-Finne vastaa.

Suomessa on todettu alkuvuoden aikana jo 92 hepatiitti E -tartuntaa ja sairaus on vienyt kymmeniä suomalaisia sairaalahoitoon. Silmien ja ihon keltaisuus on yksi maksatulehduksen oire. THL:n epidemiologi selittää, mistä oire johtuu.

Suomessa hepatiitti E -epidemia on vienyt jo kymmeniä ihmisiä sairaalahoitoon, mutta maksatulehduksen ennuste on kaikesta huolimatta THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finnen mukaan erittäin hyvä.

Lähes kaikki paranevat täysin muutaman kuukauden kuluessa sairastumisesta.

Hepatiitti E:n aiheuttama maksatulehdus on valtaosalla taudin saaneista oireeton.

Jos oireita saa, ne ovat usein lieviä. Alkuvaiheessa ne ovat epämääräisiä lieviä vatsatautioireita. On pahoinvointioireita, vatsakipua ja voi olla oksentelua, Rimhanen-Finne kertoo.

Osalle sairastuneista tulee maksatulehdukselle tyypillinen oire eli alkaa näkyä keltaisuutta ihossa ja silmissä ja tämä johtuu aineesta nimeltä bilirubiini.

Katso yllä olevalta videolta, miksi bilirubiini aiheuttaa ihon ja silmien keltaisuutta.

Lue lisää aiheesta: 

Katso koko haastattelu: Hepatiittitartunnat lisääntyneet, kymmeniä ihmisiä joutunut sairaalaan – mitä hepatiitti E -tartunnoista tulee tietää?

Tällainen on suomalaisia sairastuttanut hepatiitti-E-virus 20:28
Millainen virus ja sairaus hepatiitti-E on? Onko virusta vastaan tarpeellista rokottautua? Miten toimia, jos haluaa välttyä taudilta? THL:n epidemiologi vastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat