Hepatiitti E voi aiheuttaa vakavankin taudin – tarkista, kuulutko kroonisen maksatulehduksen riskiryhmään

Tämä immuunipuutteisten kannattaa tiedostaa E-hepatiitin suhteen 0:38
Katso videolta, mikä asia immuunipuutteisten kannaattaa tiedostaa E-hepatiitista.

Suomessa on käynnissä hyvin poikkeuksellinen E-hepatiittiepidemia. Vaikka E-hepatiitin aiheuttama maksatulehdus on useimmiten oireeton ja sairauden ennuste erittäin hyvä, voi sairaus pahimmassa tapauksessa kroonistua. Epidemiologi kertoo, ketkä kuuluvat kroonisen sairauden riskiryhmään.

Hepatiitti E:n aiheuttama maksatulehdus, joka alkuvuoden aikana on todettu jo 92 suomalaisella, on tavallisesti erittäin hyväennusteinen tauti, joka paranee itsestään.

Tärkeintä on, että tuetaan paranemista ja lähes kaikki paranevatkin täysin muutaman kuukauden kuluessa sairastumisesta, kertoo epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Maksatulehdusten hoito on tukihoitoa eli tuetaan paranemista varmistamalla riittävä nesteytys, ravinnon saanti ja lepo.

Harvinainen jälkiseuraus krooninen maksatulehdus

Suomessa kevään aikana ilmoitetuissa hepatiitti E -tartunnoissa on ollut kyseessä viruksen genotyyppi kolmosen sama alatyyppi.

Sen hyvin harvinainen jälkiseuraus on krooninen maksatulehdus, joka tarkoittaa sitä, ettei elimistö pysty selviytymään viruksesta vaan virus lisääntyy maksassa ja jää verenkiertoon.

Se on harvinainen komplikaatio, jonka riskiryhmään kuuluvat he, joilla on jokin krooninen maksasairaus, joka johtaa siihen, ettei maksa kykene parantamaan viruksen aiheuttamaa tulehdusta, eikä elimistö tuhoamaan virusta.

Katso yllä olevalta videolta, mikä asia immuunipuutteisten kannaattaa tiedostaa E-hepatiitista.

Katso koko haastattelu: Hepatiittitartunnat lisääntyneet, kymmeniä ihmisiä joutunut sairaalaan – mitä hepatiitti E -tartunnoista tulee tietää?

Tällainen on suomalaisia sairastuttanut hepatiitti-E-virus 20:28
Millainen virus ja sairaus hepatiitti-E on? Onko virusta vastaan tarpeellista rokottautua? Miten toimia, jos haluaa välttyä taudilta? THL:n epidemiologi vastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat