Henkinen vs. fyysinen: Mistä kokonaisvaltainen hyvinvointi todella koostuu?

Kumpi on tärkeämpää suomalaisille: henkinen vai fyysinen hyvinvointi? Todellisuudessa kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu muistakin elementeistä – mutta mistä?

Terve sielu terveessä ruumiissa – vai terve ruumis terveessä sielussa? Kumpi on tärkeämpää, fyysinen vai henkinen hyvinvointi? Kysymys on yhtä kimurantti kuin oliko ensin muna vai kana.

AVAn kyselyyn osallistuneista 84 prosenttia sitä mieltä, että henkinen hyvinvointi on ensisijaisesti tärkeämpää kuin fyysinen. Monet olivat sitä mieltä, jos henkinen hyvinvointi on kohdallaan, jaksaa ja kykenee sen jälkeen huolehtia myös fyysisestä hyvinvoinnistaan.

Puolestaan 16 prosenttia koki fyysisen hyvinvoinnin vievän voiton: fyysinen hyvinvoinnin kuvailtiin parantavan automaattisesti henkistä hyvinvointia. Monet kyselyyn vastanneista kuitenkin myönsivät, että nämä kaksi elementtiä kulkevat vahvasti käsikädessä.

Henkinen hyvinvointi on tärkeämpää, koska...

"Henkinen hyvinvointi, ehdottomasti! Jos ihminen ei voi henkisesti hyvin, tarkoittaa tämä sitä, ettei fyysisestä hyvinvoinnista voida pitää huolta. Eikö totta?"

"Vaikka olisit kuinka huippukunnossa, jos henkinen terveys ei ole kohdallaan, se vie kaiken energiasi ja rumentaa sinua. Ensin henkinen puoli kuntoon, sen jälkeen fyysinen."

"Henkinen, koska ei voi olla täysin onnellinen, jos voi psyykkisesti huonosti. Erilaisten terveysongelmien tai liikuntarajoitteiden kanssa voi kuitenkin useissa tapauksissa elää suht normaalia elämää, jos on mielenrauha ja muuten iloa elämässä."

"Henkinen ja fyysinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä, niitä ei voi täysin erottaa toisistaan. Kaikki suuret uskonnot ja filosofia ja psykologia painottavat henkisen hyvinvoinnin ensisijaisuutta. Läsnäolo nykyhetkessä (Mindfulness+ meditaatio+ rukous...) ja yhteyden kokeminen luontoon on eheyttävää ja tasapainottavaa, läheisiä ja ystäviä unohtamatta."

"Henkinen, sillä se heijastuu myös ihmisen fyysiseen puoleen. Ihminen ei kauaa säily hyvissä fyysisissä voimissa, jos ontuu henkisesti. Henkisen hyvinvoinnin ollessa kohdillaan, sieltä voi hakea energiaa fyysisen kunnon parantamiseen, mikäli sille on tarvetta."

"En ole ollut vuosiin fyysisesti hyvässä kunnossa, sairastan kivuliasta sairautta ja sen vuoksi jaksaminen on todella kovilla välillä. En kuitenkaan kestäisi, jos pää ei pysyisi kasassa. Henkinen hyvinvointi auttaa jaksamaan vaikkei fyysinen kunto riittäisi. Jos henkinen vointi ei ole kunnossa, ei pärjää vaikka olisi fyysisesti todella terve ja hyväkuntoinen."

"Jos olisi ollut mahdollista, olisin valinnut molemmat. Henkinen hyvinvointi vaikuttaa fyysiseen, ja toisinpäin. Kokemusteni kautta ajattelen kuitenkin henkisen hyvinvoinnin olevan himppusen tärkeämpää. Jos on taipumusta henkisen puolen sairauksiin, kuten masennukseen, ei esteitä ja esimerkiksi fyysisen terveyden pettämistä välttämättä kestä niin hyvin. Jos henkinen puoli on terve ja kunnossa, jaksaa elämän vaikeitakin aikoja paremmin. Molemmat toki nivoutuvat niin vahvasti toisiinsa, että valinta oli hiuskarvan hieno."

Fyysinen hyvinvointi on tärkeämpää, koska...

"Jos voit fyysisesti huonosti , niin mielestäni on vaikea voida henkisesti hyvin , koska fyysinen huonovointisuus vie huomiosi."

"Fyysinen, koska fyysinen hyvinvointi on yhteydessä henkiseen hyvinvointiin. Liikunnalla esimerkiksi on kohottava vaikutus henkiseen hyvinvointiin: mieli virkistyy ja huolet katoavat."

"Sairastan itse tiettyä sairautta ja kun sen kanssa elää on mietittävä jaksamiset ja vointiin vaikuttaa välillä omat tekemiset. Ihmisille tulee nykyään paljon tietoa eri sairauksista mutta omasta kunnosta ei pidetä huolta, terveys huomataan vasta kun se on mennyt."

"Fyysinen hyvinvointi ylläpitää myös henkistä tasapainoa. Toisinpäin ei välttämättä toimi samalla lailla."

"Jos on huono fyysinen olotila, niin uskoakseni ei ole paljon tilaa myöskään henkisille asioille. Pätee myös toisin päin. Kallistuisin ensiksi kohentamaan fyysistä olotilaani jotta jaksaisin kehittyä myös henkisellä puolella."

"Fyysinen vointi vaikuttaa voimakkaasti henkiseen hyvinvointiin ja on paljon helpompi voida henkisesti hyvin, kun kroppa on myös kunnossa. Voin sanoa kokemuksesta. Kun itselläni oli noin kolme vuotta kestänyt erittäin paha niska kipu, niin en ollut yhtään oma itseni, itkin usein ja voin henkisesti huonosti. Nyt kun niska on paremmassa kunnossa, niin olen jopa itsekin ihmetellyt, kuinka voin olla näin iloinen ja onnellinen koko ajan."


Todellisuudessa kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu henkisen ja fyysisen ohella myös muistakin elementeistä: emotionaalisesta, sosiaalisesta ja älyllisestä. Oletko pysähtynyt miettimään, kuinka sinä voit kokonaisuudessaan?

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulmakivet – pohdi näitä!

Fyysinen: Miten kehoni voi?

Henkinen: Kuka minä olen ja kuinka hyvin viihdyn elämässäni? Millaiset arvot minulla on?

Emotionaalinen: Millaista on tunne-elämäni, kuinka tyytyväinen olen?

Sosiaalinen: Millainen ihmissuhdeverkosto minulla on ja miten hoidan sitä?

Älyllinen: Millaisia haasteita minulla on ja miten haluan kehittää itseäni älyllisesti?




Kyselyyn osallistui yhteensä 918 AVAn lukijaa. Mikä on sinun mielestäsi tärkeintä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamisessa?


AVA on myösTwitterissä! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.Tykkää AVAsta myös Facebookissa!


Lue myös:


AVA

Lähde: AVAn kysely 2013

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat