Koronavirus viisinkertaisti suomalaisten ilmanpuhdistinten tilaukset: Mikkelissä paiskitaan nyt töitä kellon ympäri – "Tämä on ainutlaatuinen laite maailmassa"

4:50
MTV Uutiset vieraili Mikkelin tehtaalla, jossa valmistetaan ilmanpuhdistimia Kiinaan. Videolla toimitusjohtaja kertoo, kuinka puhdistimet onnistuvat tappamaan virukset.

Mikkelin Rantakylässä sijaitsevalla Matrelin tehtaalla on yllättävän rauhallinen tunnelma, vaikka koronaviruksen puhkeamisen jälkeen kysyntä tehtaassa valmistettaville ilmanpuhdistimille on yrityksen arvion mukaan viisinkertaistunut.

Tehtaalla valmistetaan suomalaisen Genanon sairaaloihin tarkoitettuja sisäilmanpuhdistimia, joita on tällä hetkellä lähdössä viruksen ravistelemaan Kiinaan noin 200 kappaletta. Yhden puhdistimen hinta liikkuu 5 000 ja 10 000 euron välillä.

Sisäilmapuhdistimet ovat suomalaista patentoitua teknologiaa, ja puhdistimet olivat osaltaan estämässä virusten leviämistä jo SARS- ja MERS-epidemioiden aikana. Kiinaan puhdistimia on lähdössä kolmea eri mallia. 

Puhdistimia lähtee Wuhanin kriisisairaalaan

Toimitusjohtaja Niklas Skogsterin mukaan lopullista tarvetta puhdistimille on hankala arvioida tässä vaiheessa.

– Emme ihan tiedä, mihin tämä kaikki paisuu Kiinassa. Tänään juuri puhuin kiinalaisten kanssa ja he kertoivat, että siellä on myyntimiesten liikkumista rajoitettu, eivätkä he pääse paikan päälle sairaaloihin tekemään kauppoja. Kun tilanne siellä hellittää, voi olla, että tulee vielä toinen aalto perään.

Genanon puhdistimia on lähdössä muun muassa Wuhanin kriisisairaalaan sekä uuteen valmisteilla olevaan sairaalaan. Tarkemmin sisäilmanpuhdistimien levityksen Kiinassa hoitaa Genanon pitkäaikainen yhteistyökumppani Jiangsu Holly Group.

"Tämä on ainutlaatuinen laite maailmassa"

Genanon ilmanpuhdistimissa käytetään patentoitua suomalaista teknologiaa. Idea laitteille syntyi jo 60 vuotta sitten ja on Tampereen yliopiston hiukkasfysiikan professori Gunnar Graeffen käsialaa. Siitä kehittely jatkui yliopiston tutkimusryhmässä.

Sähköiseen suodatukseen perustuva menetelmä puhdistaa sisäilmasta jopa nanoluokan hiukkaset.

Menetelmä tappaa kaikki eloperäiset mikrobit, kuten virukset, bakteerit ja homeitiöt, ja poistaa myös haitalliset VOC-kaasut ja hajut.

– Tämä on suomalaista patentoitua teknologiaa. Kyseessä on noin 20 vuotta vanha patentti, jota on edeltänyt pitkä kehitystyö yliopistossa. Tämä on ainutlaatuinen laite maailmassa tällä hetkellä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronavirukset tarttuvat yleensä ihmisten välillä hengitystie-eritteiden välityksellä. Wuhan-koronaviruksen tartuntalähteestä ja -reiteistä ei kuitenkaan ole vielä varmuutta.

Huippuvuosi tulossa

Vaikka tunnelma tehtaalla on rauhallinen, on laitteita palkattu kokoamaan jo muutamat lisäkädet.

– Olemme palkanneet omasta verkostosta lisäapua, jotka nyt tekevät pidempää päivää ja viikonloppua. Voidaan sanoa, että täällä töitä tehdään melkein 24/7.

Matrelin tehtaan toimitusjohtaja Lasse Turunen kertoo, että on saanut myös useita yhteydenottoja kiinnostuneilta työnhakijoilta.

Genanon liikevaihto oli viime vuonna noin 10 miljoonaa euroa. Skogster arvioi, että alkuvuoden yllättävä rypistys tulee näkymään viivan alla vielä loppuvuodesta.

– Kyllä tällainen aloitus vuodelle, joka ei ollut suunniteltu, on positiivinen asia. Uskon, että tämä tulee näkymään meidän liikevaihdossa ja tuloksessa. Uskon myös, että tämä poikii lisää kiinnostusta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja