Hengenpelastaja Anne kertoo karmaisevista läheltä piti -tilanteista: "Kaksi tyttöä lähti ylittämään 25 metrin matkaa – uimataidoton meni kaverin reppuselkään"

Alkukesä on alkanut synkästi uimarannoilla suuren hukkumismäärän myötä – myös lämmin juhannus aiheuttaa huolta 5:25
Suomen uimaopetus ja hengenpelastusliiton Anne Hiltunen on kokenut urallaan monta läheltä piti -tilannetta.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelijalla Anne Hiltusella omakohtaisia kokemuksia lasten pelastamisesta on kertynyt useita vuosien aikana. Näiden tilanteiden yleistymisen takia Hiltunen kertoo odottavansa kauhulla lämpimäksi luvattua juhannusta.

Hiltusen mieleen on päällimmäiseksi jäänyt kerta uimahallilla, jolloin sisarukset, joista toinen oli uimataidoton, tulivat keskenään uimaan.

– Isosisko vei pienemmän sisaruksensa tietysti matalempaan altaaseen, mutta ei hän siellä pysynyt vaan lähti siskonsa perään.

Hiltunen kertoo, että tilanteessa oli käydä huonosti, kunnes lapsi huomattiin ja Hiltunen syöksyi altaaseen nappaamaan hänet.

– Siinä sitten lähdettiin huutelemaan vanhempia, kunnes kävi ilmi, että he eivät edes olleet mukana.

”Uimataidoton meni kaverin reppuselkään”

Hiltunen muistelee myös kertaa, jolloin hän oli vetämässä rantapelastajakurssia Kuopiossa. Kurssilaiset olivat harjoittelemassa sukellusta.

– Kaksi tyttöä lähti ylittämään sellaista 25 metrin matkaa, jossa uimataidoton meni kaverin reppuselkään.

Siinä ei tietenkään käynyt hyvin ja lapset alkoivat hukkua. Opetukseen keskittyneet kurssilaiset eivät aluksi huomanneet tilannetta.

– Onni kävi, sillä laiturilla oli mies, joka huomasi tilanteen ja hyppäsi veteen pelastamaan lapset. Tilanteen huomattuamme myös me riensimme auttamaan, Hiltunen kertoo.

"Helle, humala ja huolimattomuus"

Hiltunen kertoo olevansa huolissaan lämpimäksi luvatusta juhannuksesta.

– Omalla tavallaan kauhulla odotan, Hiltunen kertoo.

Hiltunen kertoo puhuvansa usein kolmen H:n säännöstä – helle, humala ja huolimattomuus – joka poikkeuksetta lisää hukkumiskuolemia.

– Tämä ei ole hyvä yhdistelmä. Juhannus on vielä tunnetustikin alkoholin juhlaa, mikä entisestään lisää onnettomuuksien ja hukkumisten määrää.

Hiltunen kertoo toivovansa, että hukkumiset pysyisivät juhannuksena alle kymmenessä.

– Tietysti toivon, että luku olisi nolla, mutta historiallisesti yhtäkään sellaista juhannusta ei ole ollut, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat