Näin pelastat hukkuvan ihmisen kuolemalta jopa ämpärillä – hukkuvaa lasta on erityisen vaikea huomata: "Näyttää kuin leikkisi tai sukeltaisi"

MTV Uutiset Live selvitti, näin pelastat hukkuvan ihmisen kuolemalta jopa ämpärillä – hengenpelastaja hyppäsi Pyryn ja Toivon perään 7:48
MTV Uutiset Live selvitti, näin pelastat hukkuvan ihmisen kuolemalta jopa ämpärillä – hengenpelastaja hyppäsi Pyryn ja Toivon perään (1)

Hengestään taistelevan hukkuvan ihmisen viimeiset hetket eivät ole kuin elokuvissa. Ihminen pystyy harvoin huutamaan apua, kertoo Anne Hiltunen Suomen uimaopetus ja hengenpelastusliitolta.

– Hukkuminen on yleensä hiljainen tapahtuma. Aikuinen ihminen näyttää siltä, kuin hän kiipeäisi näkymättömiä tikkaita ylöspäin pää kääntyneenä taaksepäin ja silmät ovat ehkä kiinni. Kun ihminen on hukkumaisillaan, hän käy pinnalla ja ottaa happea, mutta pystyy harvemmin huutamaan apua päästessään vedenpinnalle hengittämään, Anne Hiltunen kertoo.

Lasten kohdalla hukkuminen on sivustakatsojalle vielä vaikeampaa huomata.

– Lasten kohdalla on tyypillisempää, että molemmat kädet käyvät pinnalla ja sen jälkeen näyttää, kuin lapsi leikkisi, sukeltaisi tai tekisi kuperkeikkoja. Ei ole yksiselitteistä, miltä hukkuva ihminen näyttää, Hiltunen toteaa.

Nyrkkisääntönä on se, pystyykö hädässä oleva ihminen vastaamaan.

– Jos kysyy, onko kaikki hyvin ja ei saa vastausta, sitten pitää toimia, Hiltunen kitetyttää.

Pelastaminen jopa ämpärillä

Usein uimarannoilla ja satamissa on saatavilla pelastusrenkaita, jonka voi heittää hukkuvan avuksi. Mikäli pelastusrengasta ei ole saatavilla, voi avuksi heittää jotain kelluvaa, kuten mökillä sankon.

– Sanko kellutaa hyvin yhden ihmisen vedenpinnalla ylösalaisin käännettynä.

Sanko heitetään ihmisen avuksi siten, että pohjalle otetaan hieman vettä ja tämän jälkeen sanko heitetään pelastettavan luokse. Pelastettava kääntää sankon ylösalaisin ja kelluu sen avulla.

Kun kelluke on saatu, uidaan ihmisen luokse ja vedetään hänet rantaan.

Lue myös:

    Uusimmat