Helteestä hengenvaara alkoholisteille – Soita sammuneelle heti apua

Näitkö maassa makaavan sammuneen? Hellesäällä alkoholisteille on soitettava apua välittömästi, sillä kyse voi olla jopa hengenvaarasta.

Johtava tutkija, ympäristöepidemiologisen yksikön päällikkö Timo Lanki THL:stä patistaa soittamaan hellesäällä entistä herkemmin apua sammuneille.

– Sammuneille on muutenkin hyvä, että heidät otetaan säilöön, mutta erittäin tärkeää se on kovalla pakkasella ja myös kovalla helteellä. Siinä on hengenvaara lähellä, Lanki toteaa.

Alkoholistit, joiden kohdalla esimerkiksi kyky huolehtia itsestään on alentunut, ovat riskissä sairastua kehon kuivumisesta seuraavaan lämpöuupumukseen, Lanki selventää. Lämpöuupumus puolestaan voi pahimmillaan johtaa jopa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen.

Lanki toteaa, että alkoholistien kuolleisuus kasvaa helleaaltojen aikaan. Hän uskoo, että lämpöhalvauksen oireet, kuten sekavuus, heikentynyt tasapainoaisti, poikkeava käytös (esimerkiksi aggressiivisuus) ja tajunnantason heikentyminen, saatetaan pistää toisinaan virheellisesti viinan piikkiin.


Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Kuva Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja