Ilotulitemyynti oli uudenvuoden alla jopa ennätyksellisen suurta – kaupunkien yleisönäytösten peruuntuessa tilalle tulivat kuluttajien raketit: "Koko alan trendi"

Raketteja myytiin jopa ennätyspaljon – rannalla juhlinta näkyi roskien määrässä ja kansalaisten tuohtumuksessa 4:19

Ilotulitekauppa kävi uudenvuoden alla kuumana. Monet kaupungit peruuttivat ilotulitusnäytöksensä, joten rakettien ampuminen siirtyi kuluttajien käsiin. 

Vaikka perinteiset kaupunkien järjestämät ilotulitukset jäivät tänä vuonna väliin monella paikkakunnalla, nähtiin taivaalla kuitenkin joukko kuluttajien hankkimia ilotulitteita.  

Suomen Rakettitukku Oy:n toimitusjohtaja Antti Aitto-ojan mukaan yrityksessä rikottiin uudenvuoden alla myyntiennätyksiä. 

– Jo etukäteen ennakoin, että kun yleiset ilotulitusnäytökset peruttiin, niin myynti tulee vähän siirtymään kuluttajapuolelle. Ainakin meillä se näin teki, ja uskon myös, että se on ollut koko alan trendi, hän toteaa.

Suomen Rakettitukun ennätysmyynnit tehtiin vuonna 2017, mutta sen jälkeen rakettikauppa on laskenut. Tänä vuonna ennätykset kuitenkin rikottiin jälleen, sillä myynti kasvoi reilulla 10 prosentilla verrattuna kolmen vuoden takaiseen. 

– Meidän mittakaavassa kun puhutaan reilusta 10 prosentista, niin se on jo aika kova kasvu, Aitto-oja sanoo. 

Myös menneellä koronavuodella vaikutusta

Rakettitukulla oli uudenvuoden alla myyntipisteitä 381 paikassa eri puolilla maata. Parhaiten raketteja on perinteisesti myyty maaseudulla, kun taas pääkaupunkiseudulla myynti on asukaslukuun verrattuna pientä.

Aitto-ojan mukaan ilotulitekaupan kasvuun saattoi liittyä myös mennyt koronavuosi.

– Keskusteluissa myyntitiskeillä tuli esille, että mennyt vuosi oli vähän vaikea. Monella tavalla puhuttiin siitä, kuinka hankalaa ja synkkää oli ollut, niin se saattoi tuoda mukanaan sen, että perhepiireissä nyt juhlistettiin. 

– Joka tapauksessa se viestii sitä, että suomalaiset kokevat ilotulitteiden kuuluvan uudenvuoden juhlintaan edelleen, Aitto-oja sanoo.

Uimarannalle jätetyt ilotuliteroskat suututtivat

Helsingin Hietaniemen uimarannalla aamukävelyllä olleet ihmiset saivat todistaa pitkin hiekkarantaa leviteltyjä rakettiroskia. Osaa uudenvuodenjuhlijoiden jälkeensä jättämät jäljet suorastaan suututtivat. 

– Kyllä minun mielestäni voisi jo näin vuonna 2021 kieltää [raketit] kokonaan. En näe enää mitään järkeä niissä, hauskaa voi pitää uutenavuotena ilman rakettajakin, toteaa helsinkiläinen Kimmo Oja

– Varsinkin lemmikkieläimen omistajana se meteli, pauke ja sotku – mielestäni on myös ollut järjetöntä ampua taivaalle tuhansia euroja rahaa, hän jatkaa. 

Uimarannalle jätetyt rakettikääreet ja palaneet pahvit herättivät monissa suuttumuksen lisäksi myös turhautusta, mutta myös ilotulitusten aiheuttama meteli herätti huolta lemmikkien jaksamisesta. 

– Tuolla on isot roskakorit ihan muutaman sadan metrin päässä. Jos niitä ilotulitteita on nyt ammuttu, niin olisi voinut saattaa ne sinne roskakoriin myös, toteaa Peter Segersven.

– Onhan ne kauniita katsella, mutta kyllä se on luontoa rasittavaa. Olen itse koiraharrastaja, niin on se myös järkyttävä pauke koirille, sanoo Annukka Segersven

Miltä Hietaniemen uimarannalla näytti uudenvuodenpäivänä? Katso koko Suomen Rakettitukun toimitusjohtajan haastattelu sekä pätkä Hietaniemen uimarannalta yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat