Mainos

Helsinki-Vantaan lentoasemalle halutaan vaihdoton junayhteys pohjoisen suunnasta – edellyttäisi kolmannen radan rakentamista

2:04

Helsingin ja Tampereen pormestarit sekä Finnairin ja VR:n ylin johto vaativat niin sanotun lentoradan rakentamista pikaisesti. Uudistus toisi Helsinki-Vantaan kentälle maakunnista vaihdottoman rautatieyhteyden. Samalla lentokentän rautatieyhteys Helsingin keskustaan nopeutuisi.

Helsinki-Vantaan lentokentän rautatieyhteyksiä on ryhdyttävä pikaisesti parantamaan, hoputtavat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Tampereen pormestari Lauri Lyly, Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo ja VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson.

Vapaavuori, Lyly, Vauramo ja Jansson painottavat yhteisessä tiedotteessaan, että Helsinki-Vantaalle on saatava maakunnista vaihdoton rautatieyhteys. Samalla lentokentän rautatieyhteyttä Helsingin keskustaan on nopeutettava.

Edistäisi koko maan kehitystä

Johtajanelikon mukaan niin sanotun lentoradan rakentaminen parantaisi Etelä-Suomen kasvukeskusten kansainvälistä saavutettavuutta ja edesauttaisi koko maan kehitystä.

Rata loisi heidän mukaansa 15–20 minuuttia nopeamman yhteyden lentokentälle lähes koko maasta.

Rata voitaisiin kytkeä myös mahdolliseen Tallinnan tunneliin ja sen kautta koko eurooppalaiseen liikenneverkkoon.

Myös junaratoja tarvitaan lisää

Lauri Lylyn ja Rolf Janssonin mukaan lentoradan rakentamisen yhteydessä pitäisi samalla lisätä Helsingin ja Tampereen välistä ratakapasiteettia, sillä nykyisellään ratavälille ei ole mahdollista lisätä junavuoroja kysytyimpinä aikoina.

Jansson muistuttaa, että Helsingin ja Tampereen välinen junamatkustaminen on lisääntynyt vauhdilla viime vuosina.

– Tämä on koko Suomea hyödyttävä hanke. Tarvitsemme kolmannen raiteen Tampereelta Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Helsinkiin tukemaan pääradan toimivuutta, Lyly painottaa.

Lisävauhtia matkailubuumiin

Finnairin Vauramo muistuttaa, että lentoliikenne Suomeen on nopeassa kasvussa. Nykyarvioiden mukaan Helsinki-Vantaan kautta Suomeen tulee muutaman vuoden kuluttua jo 30 miljoonaa matkustajaa.

– Suomi elää matkailubuumia, ja meillä on nyt mahdollisuus rakentaa Suomesta todellinen matkailumaa. Helsingin keskustasta nopeasti lentokentälle ja siitä edelleen muualle Suomeen kulkeva lentorata on välttämätön, kun liikenne kasvaa.

Matkustajat odottavat nopeita yhteyksiä ja eri liikennemuotojen sujuvaa yhteistoimintaa, Vauramo korostaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.