Helsinki kokeilemassa positiivista erityiskohtelua työhönotossa – kaupunki vakuuttaa, että jatkossakin valitun on oltava pätevä

Ikäsyrjintä suomalaisessa työelämässä 9:31
Katso videolta kokemuksia ikäsyrjinnästä suomalaisessa työelämässä.

Helsingin kaupungin asiantuntijan mukaan rekrytoinnissa harjoitetulla positiivisella erityiskohtelulla voidaan lisätä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Helsingin kaupunki aloittaa ensi vuonna pilotoinnin, jolla on määrä hyödyntää niin sanottua positiivista erityiskohtelua kaupungin henkilöstön rekrytoinnissa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan positiivisella erityiskohtelulla voidaan pyrkiä lisäämään ”henkilöstön monimuotoisuutta” antamalla joissain rekrytointitilanteissa etusija aliedustettuun ryhmään kuuluvalle. Tällaisia voivat olla yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan esimerkiksi maahanmuuttajat, vammaiset tai yli 55-vuotiaat.

"Lisää hakijoiden tasa-arvoisuutta"

Helsingin kaupungin HR-asiantuntija Aino Lääkkölä-Pyykönen kertoo, että ensi vuonna on tarkoitus käyttää positiivista erityiskohtelua muutamissa rekrytoinneissa. On vielä päättämättä, millaisiin työtehtäviin positiivista erityiskohtelua rekrytoinneissa ensi vuonna käytetään.

Lääkkölä-Pyykösen mukaan rekrytoinnissa harjoitetulla positiivisella erityiskohtelulla voidaan lisätä hakijoiden tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

– Se on tarjottu käyttöön tosiasiallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden turvaamiseksi omana erityistoimenaan. Eli halutaan parantaa jonkun tiettyyn ryhmään kuuluvan henkilön asemaa tai olosuhteita, oli se sitten vieraskieliseen tai johonkin muuhun aliedustettuun ryhmään kuuluva henkilö, Lääkkölä-Pyykönen kertoo.

Lääkkölä-Pyykönen kertoo, että positiivisessa erityiskohtelussa ja sitä koskevassa pilotoinnissa on kyse yhdestä vaihtoehdosta muiden joukossa työnhakijoiden yhdenvertaisuuden varmistamiseksi.

–Monilla eri keinoilla päästään henkilöstön monimuotoisuuden lisäämiseen.

Voi laajentua myöhemmin

Positiivisen erityiskohtelun käyttö Helsingin kaupungissa voi laajentua myöhemmin pilottien myötä.

– Tarkoituksena on saada kokemuksia ja tunnistaa kehittämistarpeita sekä lisätä esihenkilöiden rekrytointiosaamista.

Ilmeneekö työpaikkailmoituksesta, että asiaan liittyy erityiskohtelu?

– Yhdenvertaisuusvaltuutetun ohjeistuksen mukaan tulisi päätös mahdollisesta positiivisesta erityiskohtelusta tehdä etukäteen ja sisällyttää työpaikkailmoitukseen. Näin toimimme myös anonyymissa rekrytoinnissa."

"Hakijoiden täytyy olla yhtä päteviä tai lähes yhtä päteviä"

Onko riski, ettei palkata pätevintä?

– Suosinta ei saa olla automaattista ja jokainen valintapäätös perustuu tapauskohtaiseen harkintaan. Hakijoiden välillä tehdään tasapuolinen vertailu, ja heitä arvioidaan suhteessa tehtävän osaamisvaatimuksiin. Valintavaiheessa hakijoiden täytyy siis olla ansiokkuudeltaan joko yhtä päteviä tai lähes yhtä päteviä.

Kannattaako edes hakea ilmoitettua työpaikkaa, jos ei kuulu aliedustettuun ryhmään?

– Totta kai, kannustamme kaikkia osaajia hakemaan kaupungin tehtäviin.

Lääkkölä-Pyykönen korostaa, että myös hakijan pätevyydellä on merkitystä.

– Jokainen valintapäätös perustuu kuitenkin tapauskohtaiseen harkintaan. Valinnassa ei siis automaattisesti suosita aliedustettuun ryhmään kuuluvaa hakijaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan positiivisella erityiskohtelulla voidaan valita tehtävään kahdesta ansiokkuudeltaan tasaveroisesta hakijasta aliedustettuun ryhmään kuuluva hakija.

Lue myös:

    Uusimmat