Kauppakeskus haki erityisesti muunsukupuolista henkilöä tai miestä sisällöntuottajaksi – ilmoitus vedettiin pois pikavauhtia: "Täytyy olla jatkossa tarkempi"

Kuka kelpaa työelämään? Muun muassa raskaussyrjintä on merkittävä ongelma edelleen Suomessa 8:17
Uutisaamussa keskusteltiin, kuka kelpaa työelämään. Asiantuntijat keskustelevat Suomessa esiintyvästä raskaussyrjinnästä.

Kauppakeskus Easton Helsinki ilmoitti sosiaalisessa mediassa etsivänsä sisällöntuottajaa. Työpaikkailmoitus jouduttiin myöhemmin poistamaan, koska sen katsottiin syrjivän naisia.

MTV Uutiset ehti saada kuvakaappauksen Facebookissa julkaistusta työpaikkailmoituksesta ennen kuin se ehdittiin poistaa.

Työpaikan kuvauksessa kerrotaan Easton Helsinki -kauppakeskuksen etsivän "naisvaltaiseen sisällöntuottajaporukkaan mies- tai muunsukupuolista itähelsinkiläistä sisällöntuottajaa".

Ilmoituksen voidaan katsoa olevan syrjivä, koska hakijoilta edellytettiin tiettyä sukupuolta.

 – Halusimme meidän sisällöntuottajatiimimme olevan moniääninen kirjoittajajoukko. Laadimme freelancereiden Facebook-ryhmään viestin vilpittömin mielin, jotta saisimme entistä monipuolisempia lähestymistapoja itähelsinkiläiseen arkeen. Emme osanneet arvioida tätä syrjintään liittyvää kohtaa ennen ilmoituksen julkaisua, Easton Helsingin markkinointipäällikkö Tanja Ruotsi vastaa MTV Uutisille.

Ilmoitus poistetiin saman päivän aikana, kun julkaisun kommenttikenttään oli tullut maininta syrjinnästä. 

Oletko aikaisemmin tehnyt työpaikkailmoituksia?

– En ole aikaisemmin tehnyt tällaisia keikkaluonteisia toimeksiantoja. Jos olisi haettu vakinaiseen työsuhteeseen, niin varmasti olisi ymmärretty ottaa HR-ammattilainen arvioimaan (työpaikkailmoituksen) sisältöä, Ruotsi toteaa.

Miten sukupuoli vaikuttaa siihen, millainen sisällöntuottaja on? 

– Ajattelimme, että kiinnostuksen kohteet voisivat olla erityyppisiä. Aiheissamme on paljon äidin näkökulmaa, niin sieltä olisi voinut tulla isänkin näkökulmaa tai ylipäätään toisenlaista lähestymistä käsiteltävään aiheeseen. Jatkossa varmasti kirjoittajien osaaminen on tärkeintä moniäänisyyttä unohtamatta. Olemme pahoillamme, että olemme pahoittaneet ihmisten mielen, Ruotsi vastaa.

– Tämä oli meille opiksi. Täytyy olla jatkossa tarkempi.

Mainitseminen ei kannata, mutta kannustaa voi

Tasa-arvovaltuutetun toimistossa erityisasiantuntijana toimiva Anja Nummijärvi ei ota kantaa Easton Helsingin työpaikkailmoitukseen. Hän muistuttaa kuitenkin lain olevan selkeä.

– Lähtökohtaisesti työtä ei voi laittaa haettavaksi vain tiettyä sukupuolta oleville henkilöille, Nummijärvi jatkaa.

– Poikkeuksellisesti sukupuolen voi mainita, jos siihen on syynä työn tai tehtävän laadusta johtuva sekä painava syy. 

Tasa-arvovaltuutetun verkkosivuilla tiedotetaan, että esimerkiksi näyttelijän tai tanssijan rooliin voidaan valita henkilö, joka vastaa roolihahmon edellyttämää sukupuolta.

Työpaikkailmoituksessa voi Nummijärven mukaan kuitenkin kannustaa erilaisia ihmisiä hakemaan työtehtävään.



Lue myös:

    Uusimmat