Helsinki helpottamassa koulujen lakkauttamisia – "Kouluja on väärissä paikoissa"

Helsingin kaupunginvaltuusto pui tänään päätöstä, joka siirtäisi koulujen lakkauttamis- ja perustamispäätöksen opetuslautakunnalle. 

Tällä hetkellä koulujen perustamista, yhdistämistä ja lakkauttamista käsitellään Helsingissä neljässä eri toimielimessä, ja muutosten käsittely kestää lähes vuoden. Jos esitys menee läpi, se tarkoittaa sitä, että jatkossa koulujen lakkautus- ja perustamispäätökset suoraviivaistuisivat ja nopeutuisivat. 

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs sanoo, että esityksessä on sekä hyviä että huonoja puolia.

– Toimivallan siirto itsessään ei tuo mitään merkittäviä säästöjä. Lautakunnalla on kuitenkin enemmän aikaa ja resursseja perehtyä asiaan kuin valtuustolla, Kivekäs avaa MTV Uutisille.

Kivekäs sanoo, että koulut ovat tällä hetkellä ainoita yksikköjä, joiden lakkauttamisesta ja perustamisestä päättää valtuusto. Helsingissäkin muuta palveluverkkoa koskevat päätökset tehdään jo lautakuntatasolla.

Esimerkiksi terveysasemien ja sosiaalitoimen yksiköiden perustamisesta tai lakkauttamisesta päättää sosiaali-ja terveyslautakunta ja kirjastoista kulttuuri- ja kirjastolautakunta.

– Koulujen palveluverkko on toki eri tyylinen kuin vaikkapa päiväkotien. Koulua kuitenkin käydään yhdeksän vuotta, ja toiveena olisi, että koulu pysyisi samana siellä solmittujen kaverisuhteiden vuoksi, Kivekäs pohtii.

Opetus kärsii?

Helsingissä on viime aikoina uutisoitu useamman koulun lakkautusuhasta. Kivekkään mukaan koulujen lakkauttamispäätös johtuu usein siitä, että rakennukset ovat puolityhjillään. 

– Kouluja on väärissä paikoissa. Tietyillä alueilla lasten määrä on vähentynyt huomattavasti, ja joillain alueilla taas kasvanut merkittävästi. Ei ole mitään järkeä pitää tyhjäkäynnillä koulua, kun vain muutaman kilometrin päässä on toinen, isompi koulu, Kivekäs luonnehtii.

Opetuksen laadun ei kuitenkaan pidä kärsiä yhtenäistämistoimista, Kivekäs painottaa.

– Tämä voi tarkoittaa myös opetuksen paranemista. Esimerkiksi pienissä sivukouluissa ei välttämättä ole mahdollisuutta valinnaisaineisiin.

– Mutta on myös totta, että ryhmäkoot saattavat kasvaa, Kivekäs lisää.

Lue myös:

    Uusimmat