Synkkä lista julki: Kirjastot, urheilukentät ja uimavalvonta uhan alla – tästä kaikesta helsinkiläiset saattavat joutuvat luopumaan!

Yli 10 miljoonan säästöpaineet uhkaavat vapaa-aikaa Helsingissä 0:40

Helsinki saattaa joutua säästämään valtavan summan muun muassa liikunta- ja nuorisopaikoista. Näin käy, jos kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle ei heru lisärahoja syksyllä vielä jaettavista 13 miljoonasta eurosta.

Säästöjen suurimmat uhat kohdistuvat liikuntapalveluiden ylläpitoon, mikä toteutuessaan heijastuu suoraan esimerkiksi liikuntapaikkojen aukioloaikojen supistamiseen ja muun muassa uimavalvonnan vähentämiseen.

Lisäksi rahaa saatetaan joutua tinkimään esimerkiksi luonnonjääkenttien jäähdyttämisestä ja matalankynnyksen liikuntapalveluista.

Lista ei ole lopullinen

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta keskusteli tiistaina kokouksessaan mahdollisista säästökohteista. Lista ei ole lopullinen, eikä päätöstä ole tehty.

– Listalla on materiaalia siitä, minkä tyyppiset asiat putoavat pois, jos raami on sellainen kuin on, kulttuurijohtaja Tuula Haavisto korostaa.

– Ne ovat asioita, mistä voitaisiin luopua, jos jostakin on pakko luopua. Mitään lopullista listaa ei ole, hän vielä huomauttaa.

Kirjastojen aukioloja supistetaan

Säästöuhan alla on esimerkiksi pienten kirjastojen aukioloaikojen nipistäminen. Samaan aikaan Helsingin keskustaan kuitenkin valmistuu jättimäinen keskuskirjasto Oodi.

Haaviston mukaan Oodilla ei ole vaikutusta säästökohteista päättämisessä.

– Pikkukirjastoja ei olla lakkauttamassa eli kirjastoverkko pysyy ennallaan. Se oli ehtona, kun Oodin rakennussuunnitelmia hyväksyttiin, hän summaa.

Rahaa saatetaan joutua pistämään sivuun myös esimerkiksi uimarantojen uimavalvonnasta. Jos lista toteutuisi sellaisenaan, uimavalvonnasta vähennettäisiin ensi vuodesta alkaen 150 000 euroa.

Reilusti yli 10 miljoonalle olisi tarve

Rahaa tarvittaisiin lisää reilusti yli 10 miljoonaa, jotta säästöiltä vältyttäisiin.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialojen tuloraamiksi on asetettu ensi vuodelle 29,4 miljoonaan euroa. Menojen on määrä pysyä 248,6 miljoonan euron raamin sisällä.

– Reilusti yli 10 miljoonaa tarvittaisiin, jotta kaikki mihin on selkeitä tarpeita, kuten ikääntyvien kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden turvaaminen, voitaisiin täyttää, Haavisto selittää.

Paljon tehdään myös budjetin sisällä

Haavisto haluaa kuitenkin muistuttaa, että säästökohteet ovat lopulta pienet verrattuna siihen, miten paljon kaupunki tällä hetkellä tarjoaa kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita.

Seuraavina suurina hankkeina hän mainitsee esimerkiksi juuri keskuskirjasto Oodin, Olympiastadionin remontin ja Laajasalon ja Herttoniemen kauppakeskuksissa avautuvat kirjasto-nuorisotilat.

– Tanssin talokin etenee osin Helsingin rahoilla, ja ensi vuonna voimaan tulevat uudet kulttuuri- ja museolait skarppaavat toimintaa. On siis monta asiaa, jotka menevät budjetin sisällä, hän vakuuttaa.

Uudella hankkeella kannustetaan liikkumaan

Vaikka säästöt uhkaavatkin, uusia hankkeita tulee koko ajan lisää. Helsingin kaupunki käynnistääkin tänään liikkumisohjelman, jonka tavoitteena on saada helsinkiläiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän.

Jan Vapaavuori kannustaa arkiliikkumiseen 6:23

Katso yllä olevalta videolta Jan Vapaavuoren mietteitä arkiliikunnasta

– Halutaan luoda edellytyksiä, asennetta ja fiilistä, että pieni kävely sillon tällöin ympäri kaupunkia piristää ja virkistää, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori korostaa.

Pormestarin mukaan liikuntaan halutaa satsata jatkossakin.

– Haluamme luoda kaupungin, jossa voidaan paremmin. Se, että ihmiset liikkuu vähän, on kansanterveydellinen ongelma, hän summaa.

Vuokrat ja palkat nousevat, mutta raamit pysyvät

Väestön lisääntyessä ja esimerkiksi käytettävien kielten määrän kasvaessa rahaa kaiken tämän järjestämiseen tarvitaan kuitenkin enemmän.

– Kun vuokrat ja palkat nousevat, mutta raami ei nouse vastaavasti, niin jostain on säästettävä, Haavisto vielä muistuttaa.

Päätöksiä asiasta tehdään myöhemmin syksyllä. Kaupunginvaltuusto hyväksyy ensi vuoden talousarvion marraskuussa, jonka jälkeen lautakunta voi rakentaa tulosbudjettinsa.

Tulosbudjetti lyödään lukkoon vuoden vaihteessa.

31.8.2018 klo 9.29 Juttuun on lisätty Jan Vapaavuoren kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat