Helsingissä käynnissä rottasota – putkiremontit pahentavat tilannetta

Lisääntyneet rakennustyömaat ja putkiremontit ovat saaneet Helsingin rotat liikkeelle.

Rottaongelma on äitynyt Helsingissä jo niin vakavaksi, että rottia voi helposti nähdä jopa keskellä päivää.

Ilmoituksia rotista on tullut edellisvuosia enemmän, ja yhä useammat kiinteistöt ovat joutuneet kutsumaan apuun tuholaistorjujia.

Kaupunkien viemäriverkostot helpottavat rottien liikkumista paikasta toiseen. Toisinaan ne eksyvät myös asuntoihin, liiketiloihin, varastoihin ja keittiöihin. Yhä useammin ne vilistelevät myös pihoilla ja kaduilla.

– Rottahälytyksiä tehdään pelkästään pääkaupunkiseudulla keskimäärin kahdesti päivässä ja koko maassa kymmeniä tuhansia vuodessa, kertoo tuotepäällikkö Jussi Tuomi Tuhoeläintorjuntapalveluyhtiö Anticimexistä.

Putkiremontit ajavat yhdyskuntia liikkeelle

Rotat ovat lisääntyneet leudon sään ansiosta. Uutta on, että ne ovat nousseet näkyville lisääntyneiden putkiremonttien ja rakennustyömaiden takia.

– Jos alueella on melua aiheuttavaa rakennustoimintaa eli häiriötä rottayhdyskunnille, rotat hakevat uusia rauhallisempia tiloja ja ilmestyvät ihmisten ilmoille, varoittaa terveystarkastaja Mika Ilmasti Helsingin ympäristökeskuksesta.

Myös linnuille tarkoitetut siemenet sekä ihmisten heittämät ruuantähteet houkuttelevat rottia aterioille pihoihin ja puistoihin.

Myrkky tappaa rotan viikossa

Rotat lisääntyvät nopeasti. Naaras voi saada vuodessa jopa 40 poikasta. Rotat saattavat kasvaa 40 senttimetrin mittaisiksi ja painaa jopa puoli kiloa.

Hampaiden hurjan pituuskasvun takia rotat narskuttavat jatkuvasti kaikkea mahdollista jyrsittävää.

– Rotan hampaat kasvavat 13 senttiä vuodessa, joten sen on pakko jyrsiä koko ajan. Kohteena ovat niin puutavarat kuin sähköjohdotkin, kaikki kelpaa, kertoo Jussi Tuomi.

Rottia jahdataan muun muassa ansalaatikoiden avulla. Ansassa olevassa muovipussissa on houkuttimena kaurahiutaleita, mutta myös verta ohentavaa myrkkyä.

Herkun syötyään rotta kuolee viimeistään viikon sisällä sisäiseen verenvuotoon.

Näitä rotta-ansoja ja -loukkuja levitellään yhä useammin kantakaupunkiin, sillä tänä vuonna on rottia näkynyt aiempia vuosia enemmän.

Terveystarkastaja Mika Ilmasti Helsingin ympäristökeskuksesta muistuttaa, että jos asukas näkee rotan kiinteistön alueella, hänen on ilmoitettava siitä talonmiehelle tai vastaavalle.

Tämän jälkeen kiinteistön velvollisuutena on huolehtia rottien torjunnasta ja hankkia paikalle tuhoeläintorjujat.

Lue myös:

    Uusimmat