Helsingin pörssi

Helsingin pörssi oli vielä päivällä lähes prosentin laskussa, mutta iltapäivällä julkisuuteen tulleet USA:n työvoimakustannusluvut käänsivät osakkeiden hinnat nousuun. Jatkuvan kaupankäynnin päättyessä Hex-yleisindeksi kirjasi nousuksi keskimäärin 1,1 prosenttia. Osakevaihtoa kertyi jälkipörssi ykkönen mukaan luettuna 624 miljoonaa markkaa.

USA:n työvoimakustannusten kasvu oli viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä 0,8 prosenttia eli markkinaodotusten mukainen. Tuoreet talousluvut käänsivät useita päiviä laskussa olleen New Yorkin pörssin nousuun ja korot laskuun. Ensimmäisen tunnin aikana Dow Jones -indeksi vahvistui toista prosenttia.

Helsingin pörssissä parhaat nousut kirjattiin tiistaina vakuutus- ja pankkiosakkeille sekä teollisuudessa metalliryhmän ja tietoliikenneryhmän eli Nokian ja Vaisalan osakkeille. Vakuutusryhmässä Pohjolan B-osake kallistui kahdeksan markkaa 147 markkaan ja Sampo kuusi markkaa 426 markkaan. Pankki-indeksiä vahvistivat etenkin Meritan A-osakkeen ja Okon osakkeen kallistuminen.

Metalliosakkeista kallistuivat etenkin Outokumpu, Rauma, Tampella ja Valmet. Valmetin osakkeen päätöshinta parani 3,10 markkaa 88 markkaan, Outokumpu kallistui 2,40 markkaa 79,90 markkaan ja Rauma 2,50 markkaa 97,50 markkaan.

Valmetin osakkeen vahvan nousun takana oli ilmeisesti Postipankin yhtiöstä tekemä sijoitustutkimus ja antama ostosuositus, jossa korostetaan yhtiön liiketoiminnan luonteen muuttumista vähemmän suhdanneherkkään suuntaan. Suosituksen mukaan Valmetin tilauskanta pysyy korkeana, ja tappiollisten liiketoimintojen myynti on vahvistanut yhtiön rahoitusrakennetta.

Nokian osakkeet laskivat USA:n talouslukuja odotellessa alimmillaan 303 markkaan, mutta viimeiset kaupat molemmilla osakesarjoilla tehtiin kymmenen markkaan parempaan 313 markan kurssiin. A-osakkeen päätöshinta parani kolme markkaa ja K-osakkeen neljä markkaa.

Heti-järjestelmässä olleen teknisen häiriön vuoksi kaupankäynti päästiin Helsingin pörssissä aloittamaan kaksi tuntia myöhässä eli kello 12.30.

Päivän vaihdetuin yhtiö oli Nokia 203 miljoonalla markalla. Valmetin vaihto oli 48 miljoonaa, Sammon 48 miljoonaa, Pohjolan 39 miljoonaa ja UPM:n 38 miljoonaa markkaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat